Mit? Hogyan? Honnan?

Gyűjtési elvek, leírja, ahol megtudhatjuk, az alap kérdésekre a válaszokat, sportkártyák ügyében… Mit? Hogyan? Honnan?

22 0
Read Time:4 Minute, 4 Second

A gyűjtőknél is folyamatosan bővül a lista (változnak a célpontok), illetve az elv és az irány, mégis van egy pár íratlan szabály, amit érdemes kezdő gyűjtőként szemed előtt tartani. Tudom, most sok kérdés van a fejedben. Megnyugtatlak a mennyisége nem fog csökkenni, sőt, viszont a minősége fog változni.

3 egyszerű gondolat, hogy mit ne csinálj, ha nem akarsz csalódni?

Első és talán legfontosabb, hogy ismerd a lehetőségeidet! Tudom nehéz az elején mértékkel belekezdeni a gyűjtésbe (nekem sem ment), mert annyira sok fajta lap létezik, hogy nem is ismerek olyat, aki nem tudna legalább egyet megnevezni a kedvenceként (többnyire inkább 5-10 ilyen is van). A mértékletesség azért fontos, mert sem magaddal sem mással nem szúrsz ki, ha szem előtt tartasz néhány apró szabályt. Annyi pénzből vásárolj (ide értem a bontásokat, s razzokat, a sale-eken való vásárlásokat), amennyid rendelkezésre áll. Ne költekezz túl! Időzítsd a vásárlásaidat.

Inkább kérdezz, mint hogy találgass…

Második, ne félj kérdezni… ha valamit nem tudsz az nem szégyen. Akkor sem, ha vannak akik teljes természetességgel beszélnek arról, amiről neked fogalmad sincs. Viszont légy körültekintő, kitől kérdezel, és kinek hiszel.

Harmadik, ne ugorj fejest. Elsőnek szabj egy irányt. Nem baj az sem, ha később átértékeled, vagy lecseréled az elsőnek szupernek tűnő irányt. Tervezd újra, és aztán menj azon az úton tovább… Ne kezdj el mindent gyűjteni. A világon számtalan mennyiségű lapot adnak ki. Ide értve a hivatalos az oddball és a hamis lapokat is (ez utóbbiból egyre több van). Ezek mellett meg tényleg kb. az 1/1-ek olyanok, amik ritkán kerülnek elő, nem kell mindent egyszerre megvenni. Tiszta céllal jobban és könnyebben fogsz haladni.

Fontos, hogy a pénztárcádnak megfelelő „célpontot” nézz ki, mert az is csalódást okozhat, ha folyamatosan túlvállalod magad, vagy folyamatosan csak második vagy az aukciókon…

Számtalan gyűjtési magyarázat és megközelítés létezik, pont ezért biztosan ki tudod választani a számodra legjobbat. Nem szabad mindenáron másolni. Leírok néhány variációt, hátha segít megfogalmazni a sajátodat.

Sokan a kedvenc játékosukat választják ki. Talán ezt tudja valaki a legjobban magáénak érezni, de érdemes azt is megnézni, hogy az adott ember lapjaiból mennyi van a piacon, milyen áron mennek, mennyien kedvelik/gyűjtik. A játékosoknál is lehet szelektáltan gyűjteni. Például csak aláírt, vagy csak jersey, vagy csak amikor egy bizonyos csapatban játszott. Például: Jordan esetében teljességre menni talán felesleges is, de például egy részének összegyűjtése napjainkban sem lehetetlen mondjuk a Washington Wizzards-os lapjai, vagy én például az USA válogatott lapjainál húztam meg a határt.

Mindegy melyik sportágon belül gondolkodunk, népszerű a csapatok gyűjtése…

Sokan a kedvenc csapatukat választják ki. Itt már érdemes valamilyen határt szabni, mert egy-egy csapatnak több tízezer lapja lehet (amit tárolni meg nyilvántartani sem egyszerű dolog, bár szoktak ezzel kapcsolatos posztok lenni itt)… Népszerű irányok, csapatokon belül, egy-egy évadban/időszakban játszó játékosok az adott csapatnál, akár csak a kezdő 5 is jó témát adhat. Vagy mindenkitől aki ott játszott 1-1 aláírt lap. Vagy csak egy adott mezben a fotón lévő lapok.

Szintén jelentős azon emberek száma, akik a kedvenc sorukat/inzertsorukat gyűjtik. Itt érdemes a kigyűjthetőségét szem előtt tartani. Lehet alapsort gyűjteni, lehet alapsor + RC, paralellek, inzertek stb. Akár 1-1 évad összes lapjára is rá lehet menni csak most a töménytelen 1/1 miatt már talán ezt is lehetetlen teljesíteni.

Ismerek olyanokat, akik csak ikonikus lapokat szednek össze, de abból mindet amit elérnek, mindegy, ha 10 azonos is van köztük. Vannak 1/1 gyűjtők, illetve olyanok is, akik csak tag patch lapokat szednek össze. Vannak akik tetszés alapján mondjuk minden olyan lapot begyűjtenek amin zsákol valaki, tehát a mozdulatra mennek rá. Vagy csak RC lapokat vadásznak össze… A cameo lapok (amin rajta van a képen egy adott játékos, de nem az ő lapja, ő csak rajta van a képen) is népszerű választás szokott lenni, viszont ezt nagyon kell figyelni, mert ilyen lista nyilvánosan nem létezik. Vannak olyan gyűjtők is, akik 10 lapot összeszednek, aztán, ha megunják, vagy szembe jön egy olyan ami felülmúlja az adott 10 valamelyikét, akkor lecserélik azt az egyet…

Vannak a Super Collectorok, akik egy-egy játékos összes lapját gyűjtik. Itt két tábor van, aki mindenből 1-et gyűjt (de ha különböző színű mezdarab már másik lapnak számít), és van a másik véglet aki tényleg az összes kezébe kerülő lapot a gyűjteményébe rakja. Super Collectorok sorok esetében is léteznek. Van, hogy egy kinézett sor összes darabjára ráhajtanak.

A „honnan?” kérdésre adandó válasszal vagyok még adós… Több hazai és külföldi fórum is létezik azért, hogy gyarapítani tudd a gyűjteményed. A teljesség igénye nélkül íme pár. Beckett store, ebay, amazon, comc, FB csoportok, Insta profilok, viszont én kezdőként a hazai beszerzéseket részesíteném előnyben, mert itt kevesebb meglepetés érhet.

Nagyjából ennyit tudok erről gondolatindítónak írni. Remélem segített. Írd le a kommentben a Te szempontjaidat, hátha tudsz segíteni másnak vele, akár fotóval illusztrálva.

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Jordan RC (1986-87 Fleer #57) + VIDEÓ (!)
Next post SZAKNYELV/SZAKZSARGON és SZLENGSZÓTÁR
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x