SZAKNYELV/SZAKZSARGON és SZLENGSZÓTÁR

Sokaknak meglepetést okozhatnak, hogy olyan rövidítéseket látnak a hobbival kapcsolatban, amiket nem tudnak értelmezni, pedig nem is kínai. Trez Gergővel közösen megpróbáltunk az összeset összeszedni, két nagy kategóriára bontva, az egyik a szaknyelv/szakzsargon, a másik pedig a hobbihoz tartozó, vagy a hobbiba beszivárgott szlengek…

21 0
Read Time:7 Minute, 57 Second

Sokaknak meglepetést okozhatnak, hogy olyan rövidítéseket látnak a hobbival kapcsolatban, amiket nem tudnak értelmezni, pedig nem is kínai. Trez Gergővel közösen megpróbáltunk az összeset összeszedni, két nagy kategóriára bontva, az egyik a szaknyelv/szakzsargon, a másik pedig a hobbihoz tartozó, vagy a hobbiba beszivárgott szlengek…

A szaknyelv az a sajátos szóhasználata a hobbinak amit a piacon használnak, ezek a szavak a köznyelvben teljesen mást jelenthetnek, vagy egyáltalán nincs jelentésük. A szakzsargon a szaknyelvet használók szűkebb körében ismert szavak/rövidítések, melyeket a szakkifejezések pótlására, helyettesítésére, vagy egyszerűsítésére használnak.

A szleng pedig egy csoportnyelv, mely többnyire kis létszámú, sok időt egymással töltő csoportosulásokban alakul ki, mely egyszerűsíti a párbeszédeket (nálunk főleg írásban használatosak). 

Szaknyelv / szakzsargon

Kezdjük a szaknyelvvel/szakzsargonnal (zárójelben írom a kifejezések után). Vannak olyan szavak amiket talán érdemes megismerni, mert sokszor akár az árazásnál is szembe jöhet…

Base Card (base) – Alapkártya (ezek a legsűrűbben előforduló kártyatípusok, és mint ilyenek, legtöbbször ezek a legolcsóbbak is).

Subset Card (subset) – Belső készlet (általában az alapsorban találhatóak meg, de dizájnban különböznek)

Checklist (CL) – Ellenőrző listák (ezeken a lapokon fel volt sorolva az adott sor összes lapja, melyik sorszámú lapon ki található, de legtöbbször az alap sorhoz tartozott)

Rookie card (RC vagy XRC, RY) – újonc kártya (az adott játékos első évében kiadott kártyák) az RC-t használják az alapsorban kiadott lapknál, illetve azok különböző szorzós verzióinál. RY (Rookie Year) lapok azok az inzert/subsett lapok, amik szintén az első évben vannak kiadva.

NNO card – ezek azok a lapok, az alapsor részei, de nem tartalmaznak sorszámot, általában sokar ritkábbak és értékesebbek, mint az alapsor kártyái.

Parallel Cards – parallel kártyák, különböző lapok szorzós, vagy színezett darabjai, manapság nagyon népszerűek, és számtalan fantázianéven előfordulnak (mostanában AP – Artist Proof verziókat is találhattok).

Insert set – Külön sorok (általában rövid különlegesebb lapokból álló sor, ritkább előfordulással, mint az alapkártyák).

Memorabilia Cards (MEM) – Emléktárgyas kártyák. Első sorban a mezdarabos lapok jutnak mindenkinek eszébe, de azért van pár típusa, tényleg csak felsorolás miatt, vegyük végig. Mezes – jersey (ebből a legértékesebb a game worn verzió, amit a meccsen viselt, megszokták különböztetni a home és away tehát a hazai és az idegenbeli színeket), többszínű – multicolor, többrétegű mezes – patch, egyéb cédulák/emblémák – tag patch, edző trikó – shooting shirt, melegítő – warm up, sapka – hat, cipő – shoes, fejpánt – headband, csuklószorító – armband, labda – ball, parketta – game floor, szék – chair, jegy – ticket, dia film – film, háló – net

Az OnCard aláírt lapokat tényleg a játékosok írják alá. A képen James Harden (balra) és Zion Williams (jobbra) mitatja ezt.

Autographs Card (auto, au) – Aláírt kártyák (ezeken a lapokon a játékos aláírása is szerepel) több típusa van, de talán kijelenthető, hogy a legkedveltebb kártyatípus a gyűjtők körében. 

– hivatalos nyomtatott au-k (amikor a játékosok aláírását többnyire arany vagy ezüst fóliás verzióban tálalták a lapok, előfordult egyéb színekben nyomott is)

– matricás aláírt, amikor a játékos egy matrica ívet ír alá, majd a gyártó ráragasztja az adott lapra (itt a gyártók garantálják az aláírás hitelességét) – ennek korai elődje amikor valami másik papírt, vagy tárgyat aláírt a játékos, és a gyártó azt illesztette a kártyába (1990-2000es fleer kiadásokra volt jellemző)

– hivatalos oncard aláírt, amikor a játékos magát a lapot írja alá (itt is a gyártó garantálja az aláírás hitelességét), ebből létezik, kihúzható, beváltható (redemption), vagy visszaküldött (buyback) lap…

– nem hivatalos nyomtatott au-k (facsimile), amikor a játékos aláírását a kártyagyártó nem hivatalosan felhasználja, és rányomtatja, közkedvelt megjelenítési forma az oddball (nem hivatalosan kiadott lapok) lapoknál.

– játékossal aláíratott lapok (ezek többnyire rajongók vagy kereskedők által aláíratott lapok, ebből is többféle van. Van a hamis!, van az eredeti, és van az eredeti ami valamilyen tanúsítvánnyal/bevizsgálással rendelkezik).

Numbered Card (NUM, SP, SSP, NoN vagy MNo) – Sorszámozott lapok, amiből bizonyos számút dobtak piacra. Kisebb kiadás számú lapok (Short Print – SP /100 és alatta). Nagyon kicsi kiadás számú lapok (Super Short Print – SSP, /10 és alatta). Vannak NoN lapok is ezekben a kategóriákban, mert a tartalék lapokat nem számozták be előre, ezeken bár kellene sorszámozásnak lennie, de mégis hiányzik róla (Not Numbered – NoN vagy Missing Number – MNo). SP jelölést használtak régebben számozatlan lapok esetén is, amit a gyártó bejelentése alapján jeleztek, tehát ismertté vált, hogy kevesebbet gyártottak belőlük, bár nincs sorszámozva. Ezeken kívül vannak kiemelt sorszámok az első (pl.: 1/50) és az utolsó (pl.: 50/50), meg természetesen az úgynevezett Jersey number (ami a játékos mez számának megfelelő sorszámú lapot takarja, pl.: Jordan 23/XX) 

Refractor/Prizms (Refi, Prizms) – fénytörő fóliás lapok, számtalan változata van napjainkban is. Régen Refractor, Gold Regractor, és Atomic Refractor volt… mára ez már Prizms és a szivárvány minden színében és formájában megjelenő szorzós változatok jellemzik. 

Die-Cuts Card – vágott lapok, valamilyen speciális/egyedi formára vágott lapok, melyek eltérnek az alap 2,5 x 3,5 inches (6,4 x 8,9 cm) mérettől.

Oversize Card – nagyobb méretű lapok, a megszokott már említett mérettől eltérő nagyobb lapokat szokták így nevezni.

Sampler/Promo cards (Sampler, Promo, Promotional) – Bemutató/Reklám/Előzetes lapok. Ezeket a lapokat többnyire egyes sorozatok reklámozására adták ki, mely ízelítőt adott a kihúzható lapokhoz.

Egy régebbi Printing Plate lap mindkét képe… ritkán látni olyat, hogy egy gyűjtő mind a 4 színt össze tudja tenni, és mellette a kiadott kártya is nála van.

Printing Plate (PP) – Egyes kiadott lapok nyomdai (színkivonatok alapján C-cián, M-magenta, Y-sárga, K-fekete) nyomólemezei. Mivel mindből 1 db létezik, így 1/1-nek számít. A piac mégsem kedveli annyira, mint a valos 1/1 lapokat.

Error card, Miss print (ERR) – nyomdahibás lapok, amik a gyártás során valamilyen hiányosságot szenvedtek. Egy-egy réteg hiányzik, vagy összekeveredik, vagy felesleges oda nem illő réteg kerül rá. Ezekhez tartoznak az Uncut (azaz vágatlan) kártyák, melyeknek a hivatalosan kiadott lapok speciális vágással jelentek meg, de valamiért ezeken a darabokon a vágás elmaradt.

Reprint cards – népszerű lapok hivatalos újra kiadásai, vannak persze nem hivatalosak is, amire mostanában azt mondják, hogy reprint, de azokat nevezzük csak hamisítványnak…

Condition Sensitive (!) – különlegesen sérülékeny lapok, a beckett ezeket régebben kiemelten kezelte és jelölte (ezekből érdemes a bevizsgáltakat keresni).

Beckett Value (BV) – Beckett katalógus ár (ezt a múlt heti posztban már olvashattátok).

Blank Back (BB) – ezek amolyan üres (nyomtatás nélküli) hátlappal rendelkező lapok (régebben nyomdahibaként is előfordult, később egy-két kiadványban már tudatosan használták) ennek egy modernebb változata a Red Back, ahol ugyanaz a tartalom, mit alap esetben, csak piros színnel jelenítik meg, ezek manapság is fellelhetők a Hoops lapoknál. Többnyire ezek az alaplap szorzós változatai voltak.

Not Available/Applicaple (N/A) – nem elérhető, vagy nem áll rendelkezésre, ezek többnyire a Beckett árazásában olvasható SSP lapok esetében kerül elő.

A nyomtatott Beckettben mindig megtalálható ez a lista. A jegyzett játékosok lapjainak az értéke az adott terméknél megtalálható. Ha valakit nem találunk akkor segít ez a lista belőni, aki itt sincs azok a common lapok…

Unlisted stars, Semistars, Common – Nem listázott sztárok, középszerű sztárok, ismeretlen játékosok. Ezeket a kategóriákat a Beckett használja (azoknál, akik nincsenek név szerint említve), és rendszerint listázza is az első kettőt, akit abban nem találtok, azok tartoznak a common kategóriába.

Collector’s variation (CV) – ez egy nagyon ritkán használt kifejezés, többnyire a super collectorok használják, olyan lapoknál, amit még a Beckett sem különböztet meg, de ők maguk igen. Legjobb példa erre a különböző színű mez darabokat tartalmazó alap mezdarabos kártya. Érthetőbben: esetemben van egy Vince Carter (Toronto Raptors) mezdarabos kártya, amiben lehet lila, fehér, fekete darab, akkor azt a beckett nem különbözteti meg, de én igen, és az 3 különböző lapnak számít nálam. Ez természetesen többszörös jersey esetén tovább bonyolódik. Patch-ek esetén is van ilyen, sőt az aláírtaknál is van olyan, hogy nincs nyilvántartva, de van több színű filccel…

Oddball, Handmade Card, Custom Card – nem hivatalos kártyák, többnyire magánkiadások. Többnyire nem jegyzett lapok.

Odds – előfordulási arány. A régebbi (Panini) kiadványok többnyire meghatározták az egyes subset, inzert, jersey és au lapok előfordulási arányát, ez a panini kiadványok esetében már majdnem teljesen eltűnt.

Szlengszótár

Most pedig jöjjenek a népszerű szlengek napjainkból… Azt gondolom, ezt többen várták, de a véleményem szerint az előző része épp olyan fontos, már ha nem fontosabb…

RAZZ – Tombola… Vannak csoportok, ahol engedélyezett az ilyesfajta értékesítés, nálunk nem. Itt többen fizetik ki a kártya árát, és valaki megnyeri közülük.

RPA – Mezdarabos, aláírt újonc lap (Rookie Patch Autograph)

W – poszt, sale, vagy bármi más figyelése/figyelemmel követése (Watching)

Grading – bevizsgálás több cég is csinálja, de a két legjobban elfogadott a BGS – Beckett Grading Service – Black Label (a tökéletesre bevizsgált lapok elnevezése), és a PSA – Professional Sports Authenticator

BIN – mozaikszó vedd meg most (Buy It Now)

OBO – mozaikszó, vagy a legjobb ajánlat (Or Best Offer)

LTB – mozaikszó, megvételre keresem (Looking To Buy)

PC – mozaikszó, gyűjtemény (Personal Collection)

NFS/NFT – mozaikszavak, nem eladó/nem csere (Not For Sale/Not For Trade)

FS/FT – mozaikszavak, eladó/csere (For Sale/For Trade)

TV – mozaikszó, csere érték (Trade Value)

PD – mozaikszó, fizetve (Paid)

OC – mozaikszó, elcsúszott/félrenyomott (Off Centered)

COMC – mozaikszó, ez egy népszerű beszerzési oldal (Check Out My Cards – www.comc.com)

PP Only/PP Ready – Kizárólag PayPal / PayPal előkészítve (az elsőt eladásnál használják amikor fizetési opciót ad az eladó, a másodikkal meg jelzik a vételi szándékot, és hogy PayPal-on tud fizetni)

ebay 1/1 – ez egy vicces kifejezés, semmi köze a valós 1/1-ekhez. Elcsépelt figyelemfelhívó kiírás. mostanában már minden számozott lapnál ellövik ezt a kifejezést. Régebben a kiemelt sorszámú lapoknál használták az első az utolsó meg a jersey number esetében… 

Bár elég terjedelmesre sikeredett ez az írás, mégis biztos lesz olyan ami kimaradt. Amennyiben kérdésetek/észrevételetek lenne, úgy írjátok be kommentbe.

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Mit? Hogyan? Honnan?
Next post Iron County Room #2 – Aki legyőzte Antoine Walkert!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x