Amikor már a doboz is cool!

Nem tudom miért van, de nekem az is számít, hogy mibe vannak a lapok. Pont ezért, régóta figyelem a lapok dobozait is, így módomban állt megfigyelni azok fejlődését is. Ott is volt már mindenféle, nem hiszed? Na figyel…

22 0
Read Time:3 Minute, 12 Second

Mint minden a legegyszerűbbtől lépésenként jutottunk el a mostani extra – sőt talán könnyedén lehet luxus jelzővel is illetni – csomagolásokig. Nem nagyon lehet olyat mondani, ami még nem tűnt fel.

Sima dobozok

Találhatóak most is a piacon olyan dobozok, amik egy sima kartondoboz volt, gyakorlatilag pont akkora, amekkorában a csomagok pont elfértek. Nekem ezek azért tetszettek, mert figyeltek a doboz a csomagolás meg a kártyák összhangjára. Ezek mellett amikor a dobozokat megnyitották a boltok polcain, azok mutatósak voltak és színessé tették a kínálatot. Kedvet csináltak ahhoz, hogy 1-2 csomaggal vegyen belőlük az ember… Bár az igaz, hogy nem sok védelmet nyújtottak a bennük lévő lapoknak.

Néhány kartondobozt mutatok, hogy el tudják azok is képzelni, akik nem vettek még ilyen lapokból… igazán ízlésesek voltak amikor így visszahajtották, mint a skybox doboz esetén látszik.

Ezeket követték azok a dobozok, melyek már nagyobb védelmet biztosítottak a lapoknak, és valami különleges megoldást kezdtek bevetni a gyártók… mostanában már inkább ez a jellemző, de régebben is volt fellelhető ilyen megoldás. Az 1994-95 emotion esetében az originál dobozon belül voltak kisebb dobozok, amiben a csomagok voltak. A Clear Vision víztiszta műanyag doboza is meglepő volt, és nagyon harmonikusan együtt volt a lapok megjelenésével. A Gold Standard dobozok aranytömb formája nálam sokáig a top listás volt.

Ezek a dobozok lényegesen jobban védték a lapokat, de inkább maga a megjelenés volt a céljuk, hogy kitűnjenek a tömegből…

Exkluzív dobozok

Itt aztán mindenféle anyag előkerült, voltak fából, fémből, műanyagból… Már az Upper Deck is bevetette ezeket a praktikákat, hogy a termék rangját is megemelje ezzel. Egyszerűen más kézbe venni az ilyen termékeket. De kezdjük a fémdobozokkal. Ha jól emlékszem akkor a 2003-04 UD SP Signatures doboz volt az első ami fémből készült (és egy komplett széria lapjait lehetett húzni belőle).

Én imádom ezeket a fém dobozokat. Több funkciós is, meg hát az SP Signatures ötletesen oldotta meg, hogy a dobozokat is lehessen gyűjtögetni. Az aláírás ugyan nyomott volt rajtuk, de akkor is elég fainul néztek ki.

Volt 1996-ban már a piacon egy 5 fémlapot tartalmazó Jordan exkluzív fém doboz, de az különleges Jordan special kiadás volt. Mondjuk Jordan esetében egy csomó olyan kiadvány volt, ami megelőzte a korát, vagy annyira exkluzív volt, amennyire csak lehetett…

Felül az 1996-os Upper Deck fémdoboz, alul pedig egy fadobozos Jordan special… amazokból a fejvakarós wow érzést keltő kiadványokból…

Különleges megoldásokból ma sincs hiány, de ezek a dobozok a gyűjtők többségének már elérhetetlen magasságokban járnak. Az Opulence mágneses megoldása sem tucat ma röpke 500 000 Ft-ért lehet venni, és a National Treasures dobozok is minden évben egyre különlegesebbek.

Ezekben a speciális dobozokban található lapok rendszerint kiemelt helyet foglaltak el a piacon, sőt sokszor még a doboza is komoly értéket képviselt. Nem egy esetben dedikáltak voltak a dobozok. Talán a legikonikusabb lapok az Upper Deck Exquisite kiadványok voltak… Kár lenne álszentnek lenni, ezek a dobozok már azokban az időkben is csak kiváltságosaknak voltak elérhetőek, ma meg kifejezetten magas az áruk, már ha előkerül velőlük egy-egy, legendás bontó videókat lehet találni a YouTube-on is, már azok is magukért beszélnek.

Persze ne feledkezzünk meg a Panini Flawless ikonikus fém táskájáról sem. Emlékszem amikor még csak beszélgettünk róla. Nem akartam hinni a szememnek, annyira menővé tette, az első pillanattól exkluzív kiadványnak számító, sokak számára elérhetetlen táskákat… Tudták fokozni, mert azóta elkezdték színezni a táskákat. Piacon van már arany, ezüst, fekete, piros és kék változat is. Én ennyit láttam eddig, de lehet, hogy volt még…

Viszont talán a hobbi eddigi legextrémebb dobozát én nemrég láttam egy videóban… 2017-18 Panini Kobe Eminence doboza. Tátva maradt a szám.

Érdekesnek találtad az anyagot? Akkor köves minket a felületeinken, hogy további tartalmak mielőbb eljussanak hozzád.

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Olvasónktól kaptuk +VIDEÓ (!)
Next post PANINI x SLAM Collab
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x