“Mindent bele!” kártya különlegességek, avagy a legfurább kiadványok a kártyapiacon…

Csak erős idegzetűeknek, vagy azt is írhatnám, hogy “korhatáros tartalom”, de egyik sem merítené ki azt a besorolást, amire ez az anyag kitér. Próbáltam ugyanis összegyűjteni minden szegmensből az érdekes gyűjthető kártya kategóriába eső lapokat… Persze szóba kerül a sportkártya – mint az első uralkodó és legnagyobb piacot magáénak tudó termék – de tényleg próbáltam mindenfelé körbenézni… Egyetlen szempont, hogy “memorabilia” lapként lehessen aposztrofálni.

26 1
Read Time:4 Minute, 11 Second

Írtam már anyagot a relikviás kártyákról (ide klikkelve elérheted), de az a sportra és azon belül a kosárlabda kártyákra korlátozódott. Vannak azonban egyéb területen is különleges lapok. Ezek közül szemezgessünk kicsit.

Nemrég meghívtak egy podcast adás felvételére, ahol arról is beszélgettünk, hogy milyen típusú kártyák vannak. Én ott is elmondtam, hogy jelenleg nem nagyon tudnék olyan témakört mondani, ahol nincsenek.

Az talán nem meglepő, hogy a zenészek és színészek kártyái megjelentek a piacon. Az már talán meglepőbb, hogy néhány színész az általa alakított karakter lapját látja el a kézjegyével (bár itt is vannak meglepetések R2-D2 cikk), de hogy az ikonikusnak számító, felvételeken használt ruhákból “mezdarabos” kártyák készüljenek az meg mennyire állat már? Így került a látóterembe a Spiderman (Pókember) relikviás lap, mely a forgatáson használt ruha egy darabját tartalmazza… már potom 20$ környékén megkaparintható volt, és egy egész sorozatot dobtak belőle piacra.

Ha már pók, ne menjünk el a preparátoroknak szánt 2013-as Topps Arachnology lapja mellett, mely inkább már egy kisebb fajta doboz kártyába ágyazásával volt megvalósítható, de mégis egy valódi pók preparált tetemét tartalmazza. 1500$ körüli összeg került kifizetésre ezért a darabért.

A történelmi dolgok szintén meghatározóak, hiszen nagy dolog a történelem egy darabkáját birtokolni, legalább is szerintem. Egy budapesti börze alkalmával jött szembe egy olyan kártya, amit megláttam, és egyből tudtam, hogy azt meg fogom venni. Ebben egy olyan történelmi dolog volt, mely már az én életemben keletkezett, 1989-ben (akkor voltam 10 éves) és végig élhettem, hiszen családilag is érdekelt voltam egy nyugat németországi rokonnal. Ez nem volt más, mint a Berlini fal lebontása. A kártyában pedig ennek a monumentális dolognak a darabja van. 10$ körül lehetett beszerezni ezt a 2001 Topps lapot.

Az űrkutatáshoz kötött darabok is nagy érdeklődést váltanak ki az emberekből. Ott is vannak populárisabb dolgok (amiket a TV bemutat), bár a NASA és a teljes űrprogram emberek számára beláthatatlan mélységekben kutat napról napra. Mindenesetre az ásványgyűjtők sokat megadnának egy meteorit darabért, amit 2012-óta az Upper Deck jóvoltából meg is szerezhettek, 200$ környékén darabját, ha jók az információim 9 különböző meteorit darab volt így kapható. Az űrruha darabos kártya is népszerű volt, amit a 2009 Topps American Heritage dobozokban találhattak meg az erre kutakodók. 70-80$ körül szerezhető be.

Az ásványok szintén fontos helyet foglalnak el a kártyákban. Legyen aranyról/ezüstről, vagy valamilyen drágakőről szó, de nem ritka a bélyeg és a pénz használat sem. A Panini Gold Standard sorában jelentek meg először a ténylegesen 24 karátos aranylapot tartalmazó kártyák. A Flawless sorban a drágakövek (gyémánt, smaragd, rubin, zafir – különböző színekkel jelölték, és különböző volt a sorszámozásuk is) jelentek meg. Illetve mint említettem pénz és bélyeg betétes lapokat is lehet találni szép számmal a piacon.

Ha már előbb John F. Kennedy lapja előkerült, akkor azzal kapcsolatosan is írnék egy két infót, hogy az amerikai elnökökről rendszeresen adnak ki lapokat (sokan nem tudják, de a legtöbb elnök előszeretettel reklámozta a kedvenc sportját), sőt szinte a világ összes híressége “áldozatául” vált már a kártyagyártóknak (legyen szó feltalálókról, kitalált – akár mese – karakterekről, vagy akár Béke Nobel-díjasokról). Sokszor használnak kordokumentumot (könyv, újság, egyéb írásos dokumentum) a kártyák betéteként.

Ha a különleges és ritka kártyákat sorakoztatjuk fel akkor persze a felnőttipari termékek mellett sem lehet elmenni szótlanul (még akkor sem, ha a nők “tárgyiasítása” szerintem rossz irány), mert a fehérneműs, rúzsfoltos, dedikált lapok már régóta kaphatóak. Viszont az ázsiaiak sokkolták/meglepték a világot (a Jucy Honey kiadó) a mellbimbó darabos lappal… nem kell megijedni, nem esett csonkolás áldozatául a képen szereplő lány, mindösszesen a melléről vett minta alapján egyedi 1/1 szilikon darabos kártyát dobtak piacra, a kiadó állítása szerint.

Még nagyon sokáig sorolhatnám a különlegesebbnél különlegesebb kiadványokat, de ez a cikk is véges kell legyen. Lévén az emberek egyre kevesebbet olvasnak. Mutatok még néhány különlegességet, aztán a sporthoz való visszakanyarodással véget is vetek ennek az anyagnak. Láttam már lánctalp darabos kártyát is, de arról most nem találtam képet, viszont DNS tartalmú lósörényest, igen (a preparált állatokra már kitértünk, rovarok, lepkék, pókok voltak több kiadványban is)… kutya őrülteknek felvarrós kutyás jelvényes… régiség gyűjtőknek régi kártyadarabos kártya… és nem utolsó sorban felfedezőknek térképdarabos kártya…

Utolsó passzusként evezzünk vissza a sport témakörbe, ha ez eddig még nem lett volna elég. A sporton belül is vannak meghökkentő betétek… Van ütődarabos (baseball, jégkorong, gyeplabda) van penge és stoplidarabos lap is, de most ezekre nem mutatok képet, csak néhány olyanra ami valamiért nem ragadt meg a gyűjtők körében, bár szerintem ezek is különleges ereklyék. Például a törölköző darabos (Kobe Bryant)… a salak darabos (Cal Ripken)… és ez a Nascar mindenféle darabos (Jeff Gordon) kártya…

Van olyan ami kimaradt a listáról? Biztosan, de ha Te is tudsz egyet, akkor ne kímélj, és írd meg nekem az infót, hogy én is bővíthessem a tudásomat ezzel kapcsolatosan.

Érdekesnek találtad az anyagot? Akkor köves minket a felületeinken, hogy további tartalmak mielőbb eljussanak hozzád. Illetve kérünk oszd meg tartalmainkat, hogy többeket elérhessen.

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
50 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
50 %
Previous post Jordan Zoom Trunner Ultimate
Next post Coca-Cola és a Converse, Kith módra
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x