ÉRTELMEZZÜK A BECKETTET!

Az egyik nem érti, a másik nem ismeri, a harmadik nem ismeri el, a negyedik nem foglalkozik vele… Bárhogy is állsz hozzá, mégis ez egy kikerülhetetlen sarok köve a kártyagyűjtő hobbinak. Tehát érdemes legalább tudni, hogy miként kell használni. Érdemes mögé látni, mik hogyan és miért mozgatják benne a számokat…

21 0
Read Time:6 Minute, 1 Second

Egy kis történelem… Utazzunk egy kicsit az időben. Céldátum 1979. Ebben az évben, azon kívül, hogy én napvilágot láttam, egy bizonyos Dr. James Beckett kiadta az első kiadványát, mely a Sport Americana Baseball Card Price Guide nevet viselte. Öt évvel később 1984-ben az első újságja is kiadásra került (igaz az még akkor csak baseball kártyákkal foglalkozott). Dr. James Beckett vezetésével az évek alatt tudatosan lépésről lépésre kidolgozta a többi sportág árazását is (azóta már nem csak a sportokra van szakosodva), bevezették az internetes kereskedelmet, és elindította a kártyák minősítését (más néven a bevizsgálást / grading-et). A gyűjthető tárgyak iparági vezetőjének tartja a cég a mai napig magát, jegyezzük meg nem alaptalanul. Később jöttek a Digitális újságok, majd a Beckett applikáció is. A Beckett ár képzésért felelős csapata folyamatosan elemzi a kártyák értékeit és tendenciáit, és próbálja időben lekövetni, vagy előre vetíteni a kártyaárak mozgását. Felgyorsult világunkban sokszor csak fut az események után, de sok mesterségesen generált hype pont ezzel a „lemaradással” nincs is rá hatással, hiszen előbb kifullad a hullám minthogy átmehetne a katalógus árakra…

A Beckett elég sokrétű világcég, de most maradjunk meg a mi szegmensünkben ismert termékvonalán. Tehát a Grading (erről majd egy másik alkalommal bővebben írok – mint a piac jelenleg legelfogadottabb bevizsgálói minősítésével), illetve az árazás, melyet sokan nem értenek, sokan nem tudják kezelni, nem értik az elvét és a mozgását. Pedig érdemes tudni róla, hiszen ha nem is szentírás, de iránymutató a hobbinkban.

BV = Beckett Value (Beckett érték = katalógus érték)

1.) A Beckettben található információk sokrétűek. Megjelenési formája szerint lehet: Nyomtatott (havi, éves, és digitális pdf a havi lapból) vagy online (netes app felület szintén ide tartozik).

Nyomtatott havi Beckett újság (ennek van digitális pdf formátuma is, ami rendszerint elérhető a csoportunkban is): minimális infókat tartalmaz, sok játékos, sor, szorzó stb. nincs feltüntetve benne helyhiány okán, de a BV mozgásokat jelzi.

Nyomtatott éves Beckett évkönyv: keveréke az online és a havi Beckett füzetnek. Ez azonban nem füzet vastagságú, ez inkább hajaz a régi idők telefonkönyveire (már ha arra még emlékszik az olvasó). Minden fontosabb infó benne van, ami a neten is megtalálható, természetesen egy könyv korlátaival. A BV-k, tekintve hogy évente adják ki, sokszor nem relevánsak.

Online katalógus (www.beckett.com): A legtöbb információt tartalmazza. Hogyan használd a Beckettet. Mi a két oszlop, hogyan, miért mozognak a nyilak. Árak, minden játékos, minden sor (nem), set információk, előfordulási arányok, egyéb kiegészítő információk pl.: adott sorban X játékos csak kék tintával írt alá, vagy a set hiányosan lett kiadva, buyback lapok, relikviák, stb. (3. kép – a beckett.com felülete)

2.) Na de nézzünk kicsit a mélyére, mik is azok a számok a Beckett hasábjain? Elég sok és eltérő elmélet volt/van azzal kapcsolatban, hogy a Beckettben a két oszlop mit jelent.

Pár példa rá:
-“A HI oszlop a bolt eladási ára, LO oszlop pedig egy bolt vételi ára”
-“A HI oszlop egy kiváló állapotú kártyára, a LO oszlop pedig egy rosszabb állapotú kártyára értendő”
-“A HI oszlop a kereskedelmi érték (bolt/börze), a LO oszlop az eBay és egyéb netes érték.”
-“A HI oszlop a kiskereskedelmi érték, az LO oszlop a nagykereskedelmi érték.”
-“A LO oszlop az átlag eladási érték, a HI oszlop csak kétszer akkora szám.”
-“A HI oszlop a legmagasabb ár, amelyen a kártyát értékesítették, és a LO oszlop a legalacsonyabb, amiért valaha eladták.”
-“A LO oszlop egy javasolt vételi ár és a HI oszlop a javasolt eladási ár.”

Az igazságot megtalálhatjátok Beckett.com oldalon (how to use), vagy az éves Beckettben. Vagy itt most.

A LO és HI oszlopok a jelenlegi (30 nappal korábbi adatok alapján…azaz utánkövető!) kiskereskedelmi értékesítési tartományokat jelentik. A HI oszlop általában a teljes kiskereskedelmi eladási árat jelöli. A LO oszlop általában a legalacsonyabb árat képviseli, amire számíthatunk egy kiskereskedelmi vásárlásnál.

Azaz HI oszlop általában az ár lesz kb. mint ha boltban vagy egy kisebb volumenű kártyashow-n vásárolnál (pl. Burbank). A LO oszlop meg a legalacsonyabb árat, ahol sok a vevő és az eladó, mint pl. az eBay-en, vagy nagyobb kártya show-kon.

Az árat mutató oszlopok célja összesen annyi, hogy a gyűjtők számára egy támpontot, egy tól-ig értéktartományt biztosítson.

A Beckettnek van egy árképzési csapata, aki próbálja megoldani, hogy lépést tartsanak a kártya eladásokkal és így az árképzéssel. Sajnos messze nem tökéletesek. Ennek a fő oka az, hogy kevesen vannak ahhoz, hogy több millió eladást monitoroljanak havi szinten mindenhonnan (szűrve is hogy hiteles legyen az adat, amivel dolgoznak) boksz, nba, nfl, nhl, pokemon, baseball, filmes kártyák, érmék és sorolni se tudom, mik tartoznak ehhez az egy osztályhoz.

A Beckett az alábbi információspiaci forrásokat jelölte meg, amit figyelembe vesznek az árak alakításánál

Beckett Marketplace, Ebay, nagy aukciósházak, Kereskedők/Boltok, hiteles gyűjtők piaci visszajelzése.

Itt jöhetnének tucatjával a jogos kérdések a piac és BV kapcsolatában. Viszont nem ismerjük pontosan hányan jeleznek nekik vissza. Boltosok, Trusted sellerek, Aukciós házak. Nem tudjuk, milyen statisztikai adatokat vesznek figyelembe, mivel korrigálnak, mire mennyi időt adnak. Van, hogy 5 lap is elmegy a piacon 2 hónap alatt és meg se mozdul a nyíl. Aztán fél év múlva eladnak megint egyet. Erre a következő Beckettben annyira vagy annak közelébe ugrik ahol az utolsó friss ebayes eladás volt. Mikor pont annyira, miért néha csak közelire? Ezeket a processeket nem fogják kiadni.

3.) Azok a fránya fekete nyilak… Beckett Arrow  

Mit jelentenek a felfele és lefelé mutató nyilak a Beckett ár-útmutatóban, és mit mutatnak? Mint az oszlopok valódi jelentése, itt se egységesek a vélemények. Alap elfogadott definíciónak tűnik, hogy a kártya értéke „fel” vagy „le” megy.

A nyilak valójában azt mutatják, hogy a kártya az utolsó nyomtatott kiadás óta vagy az Online Ár-útmutató utolsó 30 napja óta „felment vagy lement”. Azaz a mindig aktuális Beckett a megjelenése előtti kb. 15-45 nappal az előtti árakat jelzik. Maradt, felfelé vagy lefelé mozdult el.

Mi a helyzet azzal, hogy Beckett nem igazán változtat sokszor az árakon követve a piacot akár lemaradva (30 nap) akár update? Mint fent is említettem, árazásunk messze nem tökéletes és ezt tudják is. Várják is az építő jellegű kritikákat és észrevételeket, melyek előremutatóak és sorolhatnám az összes sorryjukat… igen. Mindent megtesznek, de kevesen vannak, lehetetlen feladatnak tűnik ez tekintve az eladások mennyiségét a sportkártya (nem csak NBA!) piacán.

2018-ban egy őszi hónapában a Beckett infói lapján 193 810 db árkorrekciót hajtottak végre az új és a korábbi kiadású kártyáknál, mind raw, mind bevizsgált lapok esetében.

Bár úgy tűnik, hogy nem sokat vagy nem eleget dolgoznak, igenis a saját korlátaikhoz mérten mindent megtesznek. A látszata azért csekély, mert a havi Beckett újságban ezek nagy része nem is látszik (commonból – semistar vagy fordítva). Illetve mert nem csak NBA kártyák tartoznak hozzájuk. Mi nem látjuk a többi sportot. (hogy ez vigasz-e, elég-e nekem mint gyűjtőnek? Nem valószínű, de a megértés segít az elfogadásban)

A fenti leírás nem csak az én véleményemet tükrözi, ez a Beckett álláspontja, magyarázata a fenti témakörökre Brian Fleischer-től aki kb. 17 éve a Beckett munkatársa.

Amennyiben építő jellegű kritikát írnátok a Beckett munkatársainak, lennének ötleteitek árazással kapcsolatosan, vagy további kérdésetek merült fel bennetek, keressétek:

Brian Fleischer – bfleischer@beckett.com

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Panini, meddig még? – Kritika
Next post Kevin Hart elveszett egymillió dollárja!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x