Alábbhagyott, visszaesett, kipukkant vagy egyik sem?

Az utóbbi időben sokan szembesültetek azzal, hogy a kártyák árai estek, illetve nehezebb most értékesíteni lapokat… ezt a témakört járom körbe ebben az anyagban.

24 0
Read Time:3 Minute, 34 Second

Persze már most is meg lehet cáfolni ezt az állítást, azok esetében akik döntőt játszottak, illetve Giannis esetében abszolút (bár az RC lapokra is igaz, de a másodéves lapjai komolyat léptek, helyenként 130-150%-ot is). A többieknél talán természetes az esés mivel nem voltak képernyőn, és a nyár is beköszöntött… az emberek kicsit kimozdulhattak, így másra is tudnak most költeni… és itt be is fejezhetném az anyagot. Viszont gondoljuk kicsit tovább, ha már a vasárnapi élőbejelentkezésben is beharangoztam ezt a témát.

Az kérdésként fennmarad, hogy ez a zuhanás állandó lesz, vagy csak időszakos?

Szóval a kérdés, hogy milyen összetevők miatt kezdtek el esni, és mi várható? Ne felejtsük el, hogy az elmúlt időszakban komoly emelkedések voltak, és mint mindenhol itt is várható volt az esés. Ami meglepő volt az elmúlt időszakba, hogy Doncic (a felkapott fiatal), Kobe, LeBron, sőt a Jordan lapok többsége is esni kezdett. Persze voltak olyan lapok, amik meg pont rácáfoltak a “rémhírekre”. Amiknél érthetetlenül elmaradt, vagy minimális volt az emelkedés az elmúlt időszakban, azok közül pár elkezdett emelkedni, így utolérve a társait.

Sajnos a Jordan RC esetében a PSA9-es vevő 2021-07-12-én nem én voltam. Azt gondolom, a vevő ott nagyon jó üzletet csinált, és az pont az a lap ami (bár biztosan lesznek néha visszaesések) de folyamatosan drágulni fog.

Sokan pánik szerűen kezdenek eladni, amikor tapasztalják, hogy a jó befektetésnek hitt lapjának az ára esni kezd, ami szerintem nem jó döntés. Aki befektetési alapon közelíti meg, azoknál ki kell tudni bekkelni az adott zuhanást. Persze, ha valaki nem ismeri a piacot, illetve annak a mozgásait, akkor fájó tanulópénz lehet minden rossz időben történő eladás. Fontos elmondanom, hogy ezek a statisztikai görbék a hivatalos eladások árait rögzítik, figyelik, és használják fel. Az 5 legnépszerűbb értékesítési platform adatait használja, ami ellenőrizhetően elérhető… A facebook nem ilyen.

Próbáltam példát hozni olyanra is ami meglepő, de esett, és olyanra is ami viszont emelkedett. Természetesen a népszerű lapok esetében nagyobbak a mozgások.

Kobe lapok esetén én biztosan eltenném őket, és évek múlva elővenném. Azt gondolom (és ebben szinte biztos vagyok), hogy a népszerű és korai éveit érintő lapok árai zuhanni nem fognak, mint ahogy az aláírt lapjai sem. Itt természetesen hosszútávon gondolkodva, mert az elmúlt 1-2 hónapban 35-40%-os esést produkáltak…

Mint látjátok a grafikonokon is a sok esetben időszakos visszaesésekről lehet beszélni. Azt gondolom ennek az oka inkább abban keresendő, ami nyáron amúgy is jellemző szokott lenni a kosárlabdakártya piacra, hogy kicsit alábbhagy az érdeklődés: 1.) a bajnokság szünetel, 2.) várják az új érkezőket, 3.) a legtöbb ember ilyenkor nyaral, és a nyaralások is lekötik a pénzeket.

Sok, kevésbé népszerű lap esetében amúgy inkább konszolidációról lehet beszélni az esések alkalmával, ami helyére teszi a kártya értékét, illetve a piacon elfoglalt helyét. Illetve a mesterséges hype-ok nagyon nehezen kivitelezhetőek olyan időszakban, amikor nincs bajnokság, és nincs jó/kiugró teljesítmény…

A LeBron lapok mivel a Space Jam 2 a mozikba került, így tartják magukat, sőt emelkedett is némely, de sok esett is (az árcsökkenés főként a másodéves lapjait érintette).

A VÁLASZOK

Alábbhagyott? – Igen, a nyár rendszerint ilyen jeleket mutat, tehát ez abszolút nem meglepő.
Visszaesett? – Vannak esetek amelyekben igen (főleg az adott játékosok kevésbé népszerű lapjaira jellemző az ár konszolidáció), de mindig vannak ellenpéldák is…
Kipukkant? – Nem, szerintem abszolút nem, és szeptemberben ismét felfutó ívet fog mutatni.

Persze mindez, amit itt olvashattok, csak az én meglátásom, tapasztalatom és következtetésem. Várom, ha nektek is vannak megérzéseitek, észrevételeitek. Nem értetek egyet a megállapításokkal? Akkor nyugodtan írd meg a véleményed. Reflektálni fogok rá, és tudunk róla beszélgetni majd.

Lehet, hogy tévedek, de egyre jobban úgy érzem, hogy ez az egész sportkártya piac (ide értve mindennemű kártyát) nem egy lufi, hanem már trend szerűen növekvő ballon, amiből ugyan néha eresztenek ki itt ott levegőt, de nem veszélyezteti a kipukkanás ténye. Az is biztos, hogy mint mindenhol itt is lesznek törések, de sokak véleményét osztom abban, hogy ez mára már nem csak egy játék/gyűjtőszenvedély, hanem komoly, kiszámítható befektetési platform.

Érdekesnek találtad az anyagot? Akkor köves minket a felületeinken, hogy további tartalmak mielőbb eljussanak hozzád. Illetve kérünk oszd meg tartalmainkat, hogy többeket elérhessen.

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
50 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
50 %
Previous post SNEAKER CSOPORT PROMO
Next post Jordan Zoom Trunner Ultimate
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x