Azt gondolom, megbolondult a világ…

Azt gondoltam, hogy hallottam már elég furcsaságot a sportkártya piacról, de ez meglepett és szerintem minden határt átlép… Január közepén látott napvilágot a hír, a New York Post-ban.

25 1
Read Time:3 Minute, 51 Second

A hír röviden

Egy 55 éves “férfi” beperelte a 82 éves édesanyját, mert az nem adta neki két értékesnek vélt baseball kártyáját (már a tulajdonjog sem tisztázott). A két megnevezett 1953 Topps Ralph Kiner és a 1953 Topps Satchel Paige tényleg értékes lapnak számít a baseball kártyák piacán (főleg az utóbbi), ha jó állapotú, és bevizsgált… de erről nincs információ, csak feltételezés, és a pert indító állítása.

Az édesanya Carol Ivanick a nyolcvanas években vásárolta a fia részére a kártyákat, de sosem került átadásra, állította a beadványban az állítólagos károsult Christopher Trencher.

A kártyák „ritkák és pótolhatatlanok” – mondta az 55 éves Trencher, aki nem mellesleg backgammon (magyarul Ostábla) játékos, a világ legjobbjai közül.

Carol (az édesanya – nem mellesleg ügyvéd) elmondta egy a perrel kapcsolatos interjúban, hogy nagyon meglepte a per. A kilencvenes években a fiától kapta a kártyákat ajándékba, mert nagy rajongója volt a két játékosnak. Nem mellesleg ellenőrzött körülmények között széfben tartja őket, és pár hetente néz csak rájuk. Christopher másként emlékszik a történtekre, ő azt mondta, hogy mint minden gyermek gyűjtő, ő is az édesanyja házában tárolta a kártyát (hiszen neki nem volt akkor még sajátja), de mikor elköltözött kérte a lapokat, de azóta sem kapta meg, pedig azok még mindig az ő kártyái.

Ha a kártyák „GEM MINT” állapotban vannak, akkor 30 000 dollárt is érhetnek… – mondta Chris Ivy, a Heritage Auctions sportigazgatója – …viszont a 3300 bevizsgált említett 1953-as Satchel Paige lapból összesen eddig 8 érte el ezt a minősítést.

GEM MINT: Avagy a tökéletes kártya, mely a vizsgálatok alapján több szempontban is a maximális pontszámot éri el. A vizsgált szempontok közé tartozik a négy tökéletesen vágott sarok, és a sértetlen élek, a kép központisága (ne legyen elcsúszva a kép a kártyán) és a teljes eredeti karcmentes felület. A tökéletes felületnek mindenféle folttól mentesnek kell lennie, de tolerálni lehet az enyhe nyomtatási hibákat, ha az nem rontja a kártya általános kinézetét/vonzerejét… A képnek a kártya közepén kell lennie. Létezik minimális tűréshatár, az előlapon nem haladhatja meg az 55/45–60/40 százalékot, a hátoldalon pedig a 75/25 százalékot. Ezt úgy kell értelmezni, hogy ha 5-5 mm a keret, akkor az előlapon a tolerálható eltolódás maximum 0,25–0,5 mm lehet valamelyik irányban a hátulján pedig maximum 1,25 mm…

The Collector’s Best – Tasnádi Dávid

Carol szerint évek óta nem beszélt a fiával, ezért is csodálkozik a bírósági eljáráson. 82 éves, és azt gondolja, hogy élvezni szeretné még a kártyát a hátralévő éveiben. A kártyák jó állapotban vannak, és vigyáz is rá.

“Nemrég a fiam kitaszított a családjából, és azt sem engedi, hogy az unokáimat láthassam. Azt gondolom, hogy a pénzemre pályázik. A kártyák be vannak biztosítva, és beleírtam a végrendeletembe is, mint az unokáim hagyatékát, mert nekik szeretném adni.” – mondta Carol.

Christopher nem nyilatkozott, de a keresete egyértelműen kéri a bíróságot, hogy kötelezze az édesanyját a kártyák átadására, vagy a kártyák becsült értékének (25 000 $) megfizetésére.

A “gyermek” az édesanya (egy régi képe) és a két kártya…

Meglátások és kérdések

Lehetne ítéletet mondani a konkrét esetben, de mivel nem ismerjük a teljes hátteret ezért inkább csak a jelenséget elemzem ki, és válaszoljátok meg Ti a feltett kérdéseket, aztán majd vasárnap az élőben beszélgethetünk róla.

Én nem támadnám meg a szülőmet sem ilyen sem más témában. Bár én tényleg szerencsés vagyok, mert szuperek a szüleim, és ami tőlük telet, azt megadták nekem és a testvéremnek. Nem, ez nem milliókat vagy ingatlanokat jelent, de szerintem nem is ezek a legfontosabbak az életben. Ha befutott, világhírű játékos lennék (legyen az akár backgamon, vagy bármi más), akkor nem hiszem, hogy rá lennék szorulva egy ilyen lépésre. Azt gondolom, hogy ez az “amerikai szabadság”, hogy ilyen és ehhez hasonló (pl. a macskáját a mikróban szárító asszonyság esete) debil ügyekben is lehessen pert indítani. Én azt látom, hogy ez az egész a pénz körül forog, hiszen a kártyák hamarosan úgyis átkerül hozzá, hiszen elég idős az anyuka, és a végrendeletében is benne van ez a két tétel (így feleslegesnek látom a hölgy meghurcolását, bármi is legyen a háttérben – hiszen valószínűleg a családból való kitagadás sem véletlen).

Te beperelnéd a szüleidet? Mi a meglátásod a leírt történettel kapcsolatosan? Carol-nak vagy Christopher-nek adnál igazat? Tárgyalnál ilyen ügyet?

Érdekesnek találtad az anyagot? Akkor köves minket a felületeinken, hogy a további tartalmak mielőbb eljussanak hozzád. Illetve kérünk oszd meg tartalmainkat, hogy többeket elérhessen.

www.thecollectorsbest.com hírek, információk, ötlettár, tudástár és oktatás… a gyűjtői közösségek szakportálja… hogy kezdőként is sikeres lehess…

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Ghostface Killah x Ewing Athletics kollaboráció
Next post A legnépszerűbb promó kiadvány…
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x