15 5
Read Time:2 Minute, 16 Second

A jelenkor egyik nagy problémája, hogy a sportkártya-kiadás egykor sokszereplős világa két kiadósra szűkült. És ott van mellettük harmadiknak az a Leaf, amely néha ugyan elég stílusos sorokkal rukkol elő (pl. a Pearl sorozat), de mindig problémás, hogy iszonyat gázul néznek ki a kártyák úgy, hogy azokról minden klublogó le van retusálva, hiszen nem licencelik őket, nem fizetnek jogdíjat… így pedig sok gyűjtőt taszítanak. Most viszont azt hiszem sikerült magukat közröhej tárgyává tenni.

Alapban a mai hírnek arról kéne szólnia, hogy a nagyon aktív Topps (NOW, Living Set) és a kevésbé aktív Panini (Instant) mellett a Leaf is előrukkolt egy csak online rendelhető időkorlátos sorozattal. Amelyet a régről ismert PRO SET márkanéven hoztak ki, ráadásul multisport, azaz akad benne (majd) minden földi jó, egyelőre pár kosaras, golfos, baseballos és amerikai focis kártya jelent meg. Tapsikolnunk kellene, hogy a két nagy ebben is konkurenciát kap, hiszen – legalábbis közgazdasági fundamentumként – minden verseny csak a minőség javulását hozhatja. Hát, izé, elvben…

Ugyanis amivel a Leaf előrukkolt, az valami borzalom, a szó lehető legrosszabb értelmében. Az egész úgy néz ki, mint amikor Józsika megkapta 1982-ben az első, cocom-listát megkerülve becsempészett 128 kilobájtos Sinclair ZX Spectrum számítógépét, és szellemgrafikás Super Mariot játszott. Bal felül egy pár pixelből összegyúrt kosárpalánk, sisak, baseball-sapka. Az oldalsó szegélyek mintha piros csempék volnának, szintén pár pixelből összehozhatók. A Pro Set felirat melletti labdák meg kábé annyit tudnak, mint a Facebook-chat ikonjai.

Nyilván nem arról van szó, hogy ne tudtak volna jobbat, csak egy az egyben visszanyúltak egy 80-as évek végi dizájnhoz. Visszanyúlni persze ahhoz érdemes, ami nosztalgiát ébreszt a gyűjtőkben, de ezen felül talán az is számít, hogy azóta eltelt 30 évben már javarészt más kiadók művészi tervezésű szupersoraihoz szokott gyűjtők ne forduljanak le a székről, hogy „ez meg mi a lószerszám?”

Ha már megint le kellett mindent retusálniuk a mezekről, még mindig ott volt a lehetőségük, hogy ezt ellensúlyozzák valami szemkápráztatóval… vagy legalább megpróbálhatták volna… Modern művészeti tárlatokon szokott az ember úgy járni, hogy nem akarja megbántani a művészt és ahelyett, hogy kimondaná, hogy valami ronda, értelmetlen, esetleg taszító is, csak városi sznob módjára bólogat, és annyit mormol a röhögését visszafojtva, hogy „Igen, érdekes!” Hát ez a sorozat még az se nagyon. Kár érte… Ja, matricás aláírtakat is nyaltak rá, ha az számít valamit… Nagy dobás helyett (mert ebben bőven megvolt annak a lehetősége) így sikerült ráerősíteni a Leaf-et lesajnáló közegre. Mintha önmaguk ellenségei volnának, vagy nem is tudom… Nem is akarom.

Érdekesnek találtad az anyagot? Akkor köves minket a felületeinken, hogy további tartalmak mielőbb eljussanak hozzád.

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Ikonikus sorok – Jambalaya
Next post Szöszös avagy a felt-feel lapok
1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x