A Fanatics INC. felforgatja a kártyapiacot…

Ha az eBay kontra PWCC megmozgatta a kártyás világot (már pedig megtette), nos akkor íme az elképzelhetetlen… A Fanatics INC. megállapodott majdnem minden jogra… a The Wall Street Journal írását boncolgassuk kicsit.

26 0
Read Time:4 Minute, 41 Second

A sportkártya piac olyan átrendeződés előtt áll, amit nem gondolt volna senki… Várható volt a változás, mert a Panini egyre nagyobb szeletet uralt a piacból, és agresszív politikájával sokan nem értettek egyet. Pár cég már az elmúlt időszakban is próbálkozott az egyeduralom megdöntésére de nem jártak sikerrel. Most azonban színre lépett egy olyan cég, akivel senki nem számolt eddig, pedig a jelmondatuk igencsak magáért beszél: “Officially Licensed Everything”

Beszállt a sportkártya piacra a Fanatics Inc...

Fanatics Inc.

Ha van akinek ez a cégnév nem mondana sokat, azoknak néhány szóban megpróbálom összefoglalni itt, mit is takar ez a vállalat. Az 1995-ben alakult online kiskereskedelmi vállalkozás mára a világ e-kereskedelmi listájának is előkelő helyén áll – TOP50-ben van 2014 óta – és természetesen mára irodákkal és boltokkal is rendelkeznek. Mindenféle eredeti licenccel rendelkező sportruházatot és sportfelszerelést árul (vannak, amiket együttműködéssel, és vannak, amire kizárólagossággal rendelkeznek). Például ha rendelkezel Team USA vagy PSG ruházattal, amit online rendeltél, akkor biztos, hogy a Fanatics-on keresztül van meg neked.

Több mint 1080 termékszállítóval vannak kapcsolatban, a teljesség igénye nélkül íme néhány, amit itthon is ismernek a relikviagyűjtők: Front Row Couture, Adidas, Majestic, Mitchell & Ness, New Era, Nike, Reebok, Rock ‘Em Apparel, Under Armour, és még sorolhatnám. Természetesen a saját tulajdonukban lévő Fanatics Apparel termékeit is ők forgalmazzák.

A háttérben amúgy ők üzemeltetik a következő sportligák e-kereskedelmi oldalait: MLB (baseball), NASCAR (autóverseny), NBA (kosárlabda), NFL (amerikai futball), NHL (jégkorong), PGA (golf), MLS (labdarúgás), UFC (kertecharc). Illetve ha még ez nem lenne elég, akkor a médiamárkák piacán is jelen vannak, hiszen ők üzemeltetik a CBS Sports, a Fox Sports és az NBS Sports internetes kereskedelmi oldalait is. Az árbevétele a CNBC beszámolója alapján a 2,5 milliárd dollárt (875 000 000 000 Ft) is túlszárnyalta. A cég értéke pedig 18 milliárd dollárt is meghaladja.

Bennem felvetődött kérdések…

Hogyan tudott belépni egy ilyen cég a kártyagyártói piacra? Annak ellenére, hogy szinte az összes nagy ligával megvan a licencszerződésük, mégsem ez volt a kulcs. A kulcsot a játékos szakszervezetekkel kötött megállapodás jelentette. Ugyanis az MLB, az NBA és az NFL játékos szakszervezete kizárólagos megállapodást írt alá a Fanatics Inc.-vel.

A megállapodás megtörte a Topps 1950-óta tartó kizárólagos együttműködését a baseball piacon, illetve szembe megy az NBA és NFL piacot uraló Panini megállapodásokkal.

Mi lehet a háttérben? Mindhárom szakszervezet – az MLBPA, az NBPA és az NFLPA – részesedéssel rendelkezik abban a Fanatics Inc.-ben, amely a megállapodás érvénybe lépésétől az ország legjövedelmezőbb sportereklyéi, a sportkártyák felett fog rendelkezni. Az MLB és az NBA is gyorsan megállapodást kötött, így részesedése is lesz. A Topps és Panini nem reagáltak azonnal a bejelentésre. Mondjuk van még ideje a két gyártónak, hiszen a baseball megállapodás 2023-ban élesedik (bár 2025-ig van élő megállapodás a Topps-szal – ez még tartogathat érdekességeket). A Panini szerződések pedig 2025-ig (az NBA-vel) illetve 2026-ig (az NFL-lel) szólnak.

játékos szakszervezeti logók

Tények, háttér és konklúzió

A Topps az 1950-es évek eleje óta a vezető baseballkártya-gyártó, eredetileg rágógumival csomagolva indultak az értékesítések. Az 1952-es Mickey Mantle RC az egyik legikonikusabb és legdrágább kártya, amelyet valaha gyártottak, az egyik bevizsgált darabja az év elején 5,2 millió dollárért kelt el. A cég a mai napig szinonimája a baseball kártyáknak, bár a többi amerikai liga kiadványain belül is gyártottak kimagasló termékeket (hogy ne menjünk messzire, csak említsük meg a Topps Chrome refractor lapjait). 2020-ban pedig beindították a Formula-1 kártyák piacát.

Természetesen, mint a többi kártyapiacon is a baseball kártyák piacán is robbanásszerű változást hozott a COVID, mely növelte a Topps bevételeit és presztízsét is. Bár eddig vezető helyen volt, a jövő kérdésessé vált, mivel így kihúzták a talajt a Topps lába alól. Hiszen az MLB (a liga) és az MLBPA (baseball játékosok szakszervezete) is a Fanatics Inc.-vel állapodott meg.

Ugyan ez a helyzet a Panini esetében, hiszen ők birtokolják az NBA és az NFL jogokat (ide értve a liga és a szakszervezeti megállapodást, illetve az Upper Deck cégé az NHL). A Fanatics vezetősége a tájékoztató keretein belül külön kitért arra, hogy természetesen a folyamatban lévő kötelezettségeknek a játékosoknak és a csapatoknak továbbra is eleget kell tenniük minden esetben, ami a Topps, a Panini és az Upper Deck esetében fennáll.

Tony Clark az MLBPA ügyvezető igazgatója

A jelenlegi Fanatics megállapodás számait csak becsüli tudjuk (Tony Clark az MLBPA ügyvezető igazgatója szerint 2045-ig kétmilliárd dollárt hoz majd a szervezetnek), de a szakszervezetek komoly pénzekről mondtak le, gondolom nem a semmiért. A Topps 2020-ban 20,4 millió dollárt fizetett az MLBPA-nak a jogokért, míg a Panini 24,2 milliót fizetett az NFLPA-nak. Az NBA esetében nincs információm, de kötve hinném, hogy az NFL alatti összeg lenne.

Vannak ráutaló jelek, hogy a Topps felvásárlása is szóba kerül, hiszen a hagyományok a márka és a szaktudás (tervezés és gyártási tudás, a terjesztés és az értékesítés tekintetében nem hiszem, hogy lenne nehézségük, hiszen ebben elég előkelő helyen szerepelnek világviszonylatban) is fontos erénye, de ezzel kapcsolatosan megerősített hírek nem állnak rendelkezésre. Az azonban jól látszik, hogy a sportkártya piaca már akkora pénzt mozgat, amely mellett a játékosok sem szeretnének elmenni…

Eredeti, témaindító The Wall Street Journal cikk itt olvasható (az elolvasáshoz regisztráció és angol nyelv ismeret szükséges), augusztus 20-án jelent meg nyomtatott kiadásban, „Fanatics Shakes Up the Card Market” címen a The Wall Street Journal hasábjain.

Érdekesnek találtad az anyagot? Akkor köves minket a felületeinken, hogy további tartalmak mielőbb eljussanak hozzád. Illetve kérünk oszd meg tartalmainkat, hogy többeket elérhessen.

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %
Previous post eBay kontra PWCC
Next post Multisport kiadványok
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
2 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Az augusztus 21-ei írásom folytatásaként, újabb hírekkel “sokkolta” a sportkártya piacot a Fanatics Inc… Komoly lelkesedést és örömöt kiváltva a gyűjtőkből, bejelentést tettek, hogy felvásárolták a Topps-ot… Ez persze nem teljesen fedi a valóságot. A megvásárolt vállalatrész magában foglalja a Topps Sport- és Szórakoztató részlegeit, amelyek a digitális és a fizikai kártyák, valamint egyéb gyűjthető tárgyak előállításáért felelősek, de vannak amiknél megmaradt a Topps függetlensége. […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x