eBay kontra PWCC

Suttogó hangok egyre erősödtek mostanában, hogy valami nem stimmel a PWCC háza táján. Az eBay tiltott, a PWCC tagad, a bámészkodó közönség pedig napról-napra nő…

27 0
Read Time:4 Minute, 58 Second

Bárcsak mondhatnánk, hogy: nincs itt semmi látnivaló, mert ez sem segíti a szeretett hobbim további menetelését. Viszont aki nyomon követi a PWCC (mint a legnagyobb eBay értékesítő) platform munkásságát, az már régóta érezhette, hogy valami nem stimmel. A cikkben az esetleírás mellett, az egyéni véleményem tapasztalatom és meglátásomat is megosztom veletek.

Számos esetben, bizonyíthatóan hamis kártyák kerültek kalapács alá (amivel több bejelentés alkalmával sem foglalkozott az aukciós ház – erre kicsit később még visszatérünk), most pedig (magyar idő szerint kedden éjjel) az eBay “korlátozta” a PWCC felületeit a vád pedig az úgynevezett SHILL BIDDING volt. Amire az aukciós ház első válasza annyi volt, hogy rágalom, és kikérik maguknak…

Itt már írtam egy gyanús esetről, melyben a PWCC mint eladó már feltűnt… bár az is igaz, hogy a Beckett a PWCC eladását hitelesítette, így valószínűleg az volt az eredeti Tom Brady RC.

SHILL BIDDING: a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos felhasználói fiókokkal (akár többel is) csak azért licitálnak egyes tételekre, hogy annak értéke feljebb menjen (persze igyekeznek nem megnyerni ezekről a profilokról az aukciót, ám ha mégis, akkor egyszerűen nem fizetik ki a terméket), így emelve az eladási értéket… Magyarul fogva van a termék amíg a kívánt értéket el nem éri a kártya. Ha több fiókkal is ütik, akkor mesterséges hype-ot is kiválthatnak, és ezek a horror ki nem fizetett aukciók szolgálnak sokszor referenciaárnak. Nem egy új keletű jelenség ez az eBay-en, de a PWCC aukciók esetén sokszor nagyon érezhető volt. Viszont tudnék még pár komoly eladót mondani, ahol hasonló érzéseim voltak/vannak…

Tasnádi Dávid – The Collectors Best

Az eBay emailben értesítette a PWCC követőit és vásárlóit, melyről hivatalos közleményt is kiadtak a következő szöveggel. “A közelmúltban az eBay munkatársai kiderítették, hogy a PWCC-vel kapcsolatban álló személyek shill licitálásba kezdtek, ami tilos az e-bay-en.” Biztosan nem egyszeri/egyedi esetről van szó, ha ilyet le mertek írni (főleg, hogy a legnagyobb partnerükkel kapcsolatosan fogalmazódott meg ez a vád), ezt szögezzük le, és azt is tudjuk, hogy az eBay tényleg minden adatba beleláthat, ami a saját platformjukon zajlik.

„Az eBay irányelveit és szabályait úgy tervezték, hogy egy megbízható piacot biztosítson, ahol a felhasználók bizalommal köthetnek üzleteket” – folytatódik a közlemény. „Ha megállapítjuk, hogy egy vevő vagy eladó nem jóhiszeműen jár el, azt az eBay nagyon komolyan veszi, és intézkedik. Ügyfélszolgálati csapatunk közvetlenül együttműködik mindenkivel, akinek kérdése van a közelmúltbeli PWCC tranzakcióval kapcsolatban.”

Persze tudjuk, és tapasztaltuk (mint külföldi vevők – 2012 óta vagyok aktív az e-bay-en és 100% pozitív visszajelzéssel rendelkezem, 1000 feletti tétel vásárlásával), hogy ez az “ügyfél központúság” sokszor csak az USA határvonaláig ér el, de sok esetben a külföldi vevők esetében is gyorsan és korrektül jár el az eBay…

A kedd reggeli tájékoztató után az eBay egyből elkezdte felfüggeszteni a PWCC-n futó aukciókat, közel 17000 tételt tüntettek el kedd estig. Ez az előzmények nélküli (ez a feltételezés a nyilatkozatok alapján – a szerk.) lépés nyilván meglepte a PWCC-t. Az eBay lépését meglepőnek, tartják és a rágalmazás vádja miatt minden szintű jogi lépést mérlegelnek. Illetve azonnal belső vizsgálatokat indítottak.

“A PWCC csak most értesült ezekről az állításokról, és az eBay nem volt hajlandó velünk megosztani semmi olyan állítást/részletet, amely alátámasztja vádjait. Annak ellenére, hogy az eBay nem hajlandó megmagyarázni a döntését, a PWCC folytatja saját belső felülvizsgálatát annak biztosítására, hogy alkalmazottai biztosan semmiben sem sértsék meg az eBay szabályait.”

A PWCC tényleg hatalmas mennyiségű árút mozgat meg havonta az eBay-en (sőt hosszú évek óta ez volt az elsődleges értékesítési platformjuk). Viszont ismeretlen okból kifolyólag az utóbbi időszakban már a saját oldalán is indított árveréseket, melyek a jól bevált eBay-es értékesítésen kívül álltak. Csak a számok alátámasztása végett: júliusban a PWCC saját rendszerén belül indított aukciók száma átlépte a 37000 tételt.

„Míg a PWCC a világ vezető webhelyévé tette az eBay platformját, a használt kártyák értékesítésében, az elmúlt hónapokban az eBay egyre inkább versengő érdekei arra késztették a PWCC-t, hogy kezdje meg a továbblépést” – jelentette ki a PWCC. “Az eBay mai egyoldalú fellépése egyszerűen felgyorsítja a PWCC új platformra való áttérését.”

A PWCC mellett szól, hogy az elmúlt 10 évben sok fejlesztés, amit az eBay platformját felhasználóbarátabbá tette, tőlük indult. Illetve mára már az összes nagy kártyás rendezvényen óriási standokkal képviselik magukat, íme a legutóbbi 2021-es Chicago-i National kiállításon lévő standjuk.

Két évvel ezelőtt 2019-ben Jeff Lichtman a PWCC ügyvédje megerősítette, hogy szövetségi vizsgálatot indítottak a PWCC-n keresztül értékesített hamisított/újracsomagolt/manipulált kártyákkal kapcsolatban. Ezekben az esetekben azonban nem emeltek vádat a cég ellen, tehát nem találták felelősnek őket. A PWCC tulajdonosa, Brent Huigens akkor is jelezte, hogy cége mindenben együttműködik a hatóságokkal és a bevizsgáló cégekkel, annak megállapítása érdekében, hogy ezek a problémák hogyan és honnan származnak.

Az is köztudott, a mostani történésekkel egyetemben, hogy a óriási értékesítések voltak amik PWCC hírnevét öregbítik. A teljesség igénye nélkül több rekordtartó lap is náluk kelt el:
– a PSA9-es 1952 Topps Mickey Mantle RC (5,2 millió dollár), minden idők legdrágábban értékesített baseball kártyája
– a BGS9-es 2003-04 Upper Deck Exquisite Jersey Patch Parallel autographed #/23 LeBron James RC (5,2 millió dollár) minden idők legdrágábban értékesített kosárlabda kártyája
– a júliusban eladott BGS8.5-es 2017 National Treasures Platinum 1/1 Patrick Maholmes II. RC (4,3 millió dollár) minden idők legdrágábban értékesített NFL lapja

Úgy tűnik amúgy, hogy bármennyire is mindkét cég hálás lehet a másiknak a fejlődéséért, a “szakítás” mindkét félben nyomott hagyott, de mindkettő fog tudni élni a másik nélkül. Az eBay már nagyon bejáratott értékesítési platform lett, és a PWCC weboldala pedig abszolút alkalmas az ügyletek lebonyolítására. A kérdés, hogy a közönség mennyire fog átorientálódni arra a platformra.

Most Ti jöttök… Mi a véleményetek az üggyel kapcsolatosan?

Érdekesnek találtad az anyagot? Akkor köves minket a felületeinken, hogy további tartalmak mielőbb eljussanak hozzád. Illetve kérünk oszd meg tartalmainkat, hogy többeket elérhessen.

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Egy olcsó Kobe AU…
Next post A Fanatics INC. felforgatja a kártyapiacot…
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] is a téma, hiszen még kis sem hűlt a PWCC kontra e-bay vita. Amiről itt olvashattok: az első és a második […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x