Nem egyszerű visszaigényelni a duplán fizetett ÁFÁ-t, de lehetséges!

Eljutott hozzánk egy elég alapos leírás az EU-n kívülről származó postai/vámügyintézés menetéről, illetve pontosabban a duplán fizetett adóterhekről, és annak visszaszerzéséről. Gondoltam megosztom veletek is, mert sokakat érinthet. A szerző kérte, hogy a nevét ne tegyük közre, így ezt tiszteletben tartjuk. Innentől következik az ő írása.

26 0
Read Time:3 Minute, 10 Second

Szerencsém volt, közel 20 percet tudtam beszélni telefonon egy igen értelmes hölggyel a postánál, hogy mi van akkor, ha rendelt termék után az ember már vásárláskor megfizette az ÁFA-t, ám itthon azt újra kivetik rá. Nos, nem egyszerű a procedúra.

A probléma alapja egyrészt az, hogy ha a feladó nem kér elektronikus értesítést, vagy azt eleve nem tartalmazza a választott szolgáltatás feladási díja, hiába írja rá az email címet és telefonszámot is a címzetthez, azok az adatok nem kerülnek be a rendszerbe, mert azt itthon nem manuálisan rögzítik. Ha a feladó postája ezeket az információkat elküldi elektronikusan (a címadatokkal és ragszámmal együtt), akkor kapsz emailt, abban van vámhatározat szám, azzal már tudsz itthon ügyködni. De ha nem így adja fel, vagy a szolgáltatás ezt nem tartalmazza, akkor max egy értesítőt kapsz a postaládába, hogy fizess ennyit meg annyit vámügyintézésre meg az ÁFA-ra átvételkor.

Ilyenkor egy dolgot lehet tenni: vámhatározat-számot kell szerezni. Ám ilyet a Posta telefonon nem ad (GDPR), továbbá az értesítő sem tartalmazza. Csak úgy lehet megszerezni, hogy az ember elbattyog a postára, átveszi a küldeményt, ott megfizeti a kivetett ÁFA-t, és addig üti az ügyintézőt, amíg megkapja az ÁFA-fizetésről a bizonylatot, aminek tartalmaznia kell a vámhatározat számát vagy a vámkezelés azonosítóját.

Ezt követően le kell mentenie az eladó oldaláról a vásárlást igazoló bizonylatot, eBayen ennek híján pl képernyőképet, igazolnia kell a befizetést egy PayPal vagy banki bizonylattal, majd le kell töltenie a posta oldaláról az “Import vámkezelési megbízás magánszemély részére” nevű dokumentumot. Ezt kitölteni, aláírni, beszkennelni, és ha szükséges, mindezeket egy esetleírással együtt feltölteni a posta oldalára, már érkeztetett (azaz letétben lévő vagy átvett) küldemény esetén itt: https://www.posta.hu/vam/felulvizsgalati_kerelmek_benyujtasa

És ezt követően születik egy új vámhatározat, és visszafizetik a különbözetet.

Ez szörnyű, állandó ügyintézés, az ember könnyen tesz rá, inkább hagyja veszni a pénzt, vagy valamely amerikai, kártyás postafiókra postáztat, de más országokra ez sem megoldás.

Jó hír (már amennyire), hogy ez a probléma ismert, megőrülnek tőle, és gyakorlatilag egy hónapja egyeztetnek róla, hogy erre valamiféle megoldás szülessen, ráadásul annyi a dupla vámot fizető “károsult”, hogy ihaj, belefulladnak az ügyintézésbe. Rossz hír azonban, hogy a megoldást nem a saját oldalukon keresik, hanem a webáruházakkal tárgyalnak (ő az Aliexpresst említette példának) hogy pontosabban kapják az adatokat, mert például kínai postázásnál is gyakori, hogy a feladó megad egy belföldi nyomkövetési számot, azt az Aliexpress feltölti a rendszerbe, a vámhatár előtt rákerül egy másik, immáron nemzetközi nyomkövetési szám, azt nem látják itt Magyarországon, hogy arra meg volna fizetve az ÁFA, és máris duplán fizettetnek. Ebay esetén pedig további rossz hír, hogy ahogy az eladók eddig is összevissza címeztek, ezután is így fognak eljárni, aztán mehet a vita, hogy szarul adta fel, nem írt rá mindent, olvashatatlan a kézírása, satöbbi.

Röviden: Kifizeted a dupla ÁFA-t, ekkor kapsz egy vámhatározat/vámkezelés számot, és az alapján visszakéred a dupla ÁFA-t. Szörnyű ez a rendszer, de legalább van rá lehetőséged.

Azt gondolom, sokak nevében mondhatom, köszönjük szépen a tájékoztatót. Véleményem, hogy ha nagy számban érkezik küldeményed, vagy egy nagyobb értékű dologról beszélünk, akkor biztosan megéri utánajárni… Az ügyintézések ilyen jellegű “ellehetetlenítése” nem egyedülálló. Ez egy bevett taktika a legtöbb szolgáltatásnyújtó multi és állami vállaltnál, hiszen arra játszanak, hogy az ügyfél megunja, vagy már el sem kezdi, a kusza ügyintézés miatt… Az már viszont aggályos, hogy ez mennyire van így rendben jogilag, és mekkora az a kritikus reklamálási mennyiség amikor ezen változtatni fognak. Igen összetett ügy.

ÁFA szabályokról és adókulcsokról bővebben itt találhatsz információkat.

Érdekesnek találtad az anyagot? Akkor köves minket a felületeinken, hogy további tartalmak mielőbb eljussanak hozzád. Illetve kérünk oszd meg tartalmainkat, hogy többeket elérhessen.

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
100 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Dobozbontás, és öröm a köbön…
Next post Nyáron visszatért az UPPER DECK SP PREMIER PROSPECTS…
3.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x