TÉLAPÓS különlegességek

Elég sok mindent megéltünk már a hobbiban, és ez sem friss történet, de pont olyan, amiről minden évben lehet beszélni. A teljes sztorihoz hozzátartozik, hogy Amerikában a mikulás karácsonykor érkezik, míg itt nálunk december 6-ára (Szent Miklós halálának napja) virradó éjjel.

27 0
Read Time:3 Minute, 40 Second

Éj mélyből fölzengő
csing-ling-ling száncsengő,
Száncsengő csing-ling-ling
tél öblén halkan ring,

Földobban két nagy ló,
kopp-kopp-kopp nyolc patkó,
Nyolc patkó kopp-kopp-kopp
csönd zsákból hangot lop.

Szétmálló hang erdő,
csing-ling-ling száncsengő,
Száncsengő csing-ling-ling
tél öblén halkan ring.

Weöres Sándor – Száncsengő című versével kezdem.

Amerikában kicsit más ütemben mennek a dolgok, az itthon megszokotthoz képest. Viszont mint “ilyen fontos személy” várható volt, hogy előbb utóbb a sportkártyákon is feltűnik majd. Ritka az olyan kiadvány, amin konkurens cégek egyszerre tűnnek fel. Ezt hidalta át az NFL az 1993 és 1994 karácsonyára gyártatott kártyájával, amit fent láthattok. Ugyanis ezeken a lapokon az összes hivatalos NFL kártyagyártó cég neve felkerült szigorúan ABC sorrendben.

Mürai Szent Miklós (270 március 15. – 343 december 6.) püspök, a szülei halála után a felhalmozott rendkívül nagy családi vagyont kezdte jó cselekedetekre cserélni… A szomszédja komoly anyagi bajba került, és három lányát is prostituáltnak állította a történet szerint. Amikor a szentember tudomást szerzett róla egy jó zsák aranyat dobott be az éj leple alatt hozzájuk, így megmentve a három lányt. Egy másik eredettörténet szerint az adományt a kéményen dobta be, és pont a legkisebb lány száradó harisnyájába esett a pénz, innen származik a kandalló felé felakasztott zokni története.

1950-es években már voltak külön kiadványai a Mikulásnak tobacco card, és képeslapok, kártyák, poszterek tönkelege, a ‘90-es években már sportkártyákon is feltűnt, sőt néhányszor már sportolók öltöztek be egy-egy kép kedvéért. 1998 decembere azonban nagy meglepetést hozott. Az Upper Deck kártyagyártó cég különleges meglepetéssel készült a forgalmazók és együttműködő partnerek felé.

1998-ban ugyanis meglepte ezeket a partnereit egy különleges Mikulás sapka/ruha darabos jumbo kártyával “Santa Claus Game Jersey”. Ekkor még minden sportágban ugyanezt a lapot küldték egy pár soros üdvözlő levéllel. 1999-ben már sportág specifikusan készültek erre a kiadványra. 1999-ben Kevin Garnett mosolygott ránk a kosaras jumbo lapról (a baseball kiadványon Ken Griffey jr. volt, racing kiadványokon Rusty Wallace). 2000-ben pedig Kobe Bryant nyerték meg az ügy mellé. Az ezredforduló után viszont úgy eltűnt ez az UD vonulat, mintha nem is létezett volna soha.

Jumbo lapokhoz mérten aránylag kevés maradt meg hibátlan vagy kifejezetten jó állapotban (ritka a bevizsgált is). Nincs adat arról, hogy vajon az Upper Deck mennyi lapot adott ki ezekből, de biztosan limitált, és nem tucat termékek.

Húzni nem lehetett, sőt redemption lap sem volt hozzá. Napjainkban a Panini is ad ki külön karácsonyi kiadványt, melyben “ronda pulcsi darabos” (pl.: Hoops) “Mikulás ruhás” “Mikulás sapkás” (pl.: Black Friday széria) darabkákat lehet tucatszám találni. Nekem tetszik ez a vonulat (kicsit kilép a hagyományosból), de a piac továbbra sem értékeli a helyén szerintem.

Viszont van egy téma ami mellett nem mehetünk el, ha a Santa Claus kártyákról beszélünk, ezek pedig az aláírt lapok (26-ot listáz a beckett különböző kategóriákban)… Ezekből ugyanis már 1991 óta több is megjelent, viszont egy valami közös bennük, hogy az aláírás nem azonos rajtuk. Kötekedhetnék is, de tudjuk, hogy megy ez. “Hé Béla, gyere, ma Te leszel a Mikulás, úgysem derül ki írd alá gyorsan ezt a pár lapot!” Mondjuk az már érdekesebb téma, hogy miért kell matricás au-t használni ez esetben…

Egy apró marketing sztori még, ami nem mindenki számára van meg talán… A jelenlegi piros ruhás Télapó egy cég egyik legnagyobb marketing fogásának köszönhető… Hiszen Szent Miklós akitől eredeztethető a mai Mikulás alakja, lila (aranyszegélyes) köpenyben tevékenykedett… A cég egy 1920-ban már megjelenített átszínezett, mikulást karolt fel 1931-től velük forrott össze, mert az a színösszeállítás illett a céghez. Így híresült el a ma mindenki által ismert piros ruhás (fehérszegélyes) táélapó. Tudjátok melyik volt ez a cég? Nem? Pedig ma is találkoztatok már legalább egy termékével… A Coca-Cola…

Akár itt is befejezhetném, de mutatok még néhány olyan különleges kártyát, amiről talán nem is tudtatok, és a karácsony/mikulás témakörben vannak… Öt sportból 1-1 kártyát…

  • 2009 Press Pass Racing Santa Hats #SH5 Kyle Busch (/50)
  • 2007-08 Upper Deck Basketball Santa Hat Rookies #SH-KD Kevin Durant
  • 1999 Pacific Prism Football Ornaments #PM Payton Manning
  • 2005 Upper Deck Christmas #SC Sidney Crosby
  • 2021 Topps Walmart Holiday Ornaments #WHOSO Shohei Ohtani

Érdekesnek találtad az anyagot? Akkor köves minket a felületeinken, hogy a további tartalmak mielőbb eljussanak hozzád. Illetve kérünk oszd meg tartalmainkat, hogy többeket elérhessen.

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
67 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
33 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Újragondolt 1995 NBA-draft
Next post Kamehameha + VIDEÓ (!)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x