Olvasónktól kaptuk: Merre tovább Hobby….?

Bíró Balázs írását változtatás nélkül hoztuk le, gondolatébresztőnek vagy vitaindítónak szerintünk jó, sőt tudjuk, hogy sokak osztják ezt a véleményt.

Általános megjegyzés: az olvasói véleményekkel az oldal szerkesztői nem feltétlenül értenek egyet, de ez a portál azért is van, mert a gyűjtők véleményét kívánja megmutatni, ebbe pedig ez is beletartozik.

3 0
Read Time:3 Minute, 37 Second

Azt mondták a régi bölcsek, az emberiség olyan mint egy nagy zsákban összegyűjtött, millióféle gyémánt…. Nincs köztük két egyforma. De jól van ez így! Mint a hobbinkban: nincs két, egyforma gyűjtő és azonos látásmóddal, elképzeléssel rendelkező. Most a gyűjtőt tág értelemben vettem, már mint aki e szenvedélyben benne van, valamilyen szinten.

A korszakok, mint az ember életében is meghatározzák a fejlődés útvonalát vagy netán a stagnálás, visszaesés lehetőségét. Én 4 nagy korszakra bontanám e hobbi, durván 80 évét. Az első, mely tartott a legelső kártyák megjelenésétől 1940-es évek végétől a 80-as évek elejéig, mikor már különböző cégek, termékek jelentek meg a piacon, igaz leginkább 300-500-as alapsorokkal… A második korszak a 80-as évektől kezdődött, ide tehető az NBA népszerűségének és elismertségének kezdete,olyan játékosokkal mint W. Chamberlain, K. A. Jabbar, M. Johnson, L. Bird és természetesen Michael Jordan. A felfokozott népszerűség a kosárlabda iránt változtatásra és fejlesztésre kötelezte a kártyagyártó cégeket is. Majd a harmadik korszakkal a 90-es évektől megkezdődött a modern – basketball cards – térhódítása is. Korszerű előállítási technikákkal és tervező gárdával a számítógépek megjelenésével és felhasználásával a 90-es évek elejétől berobbant a köztudatba és a hobbi világába a 90-es évek nagyszerű minőségű és kinézetű kártyái…! Megjelentek az insert sorok az aláírt sorok a mezes és számozott lapok! Az NBA és a média is felkarolta egy nagyszerű hobbit, szinte nem volt hétvége valamelyik államban vásár és börze nélkül. Sosem felejtem el… az 1997-es,Bostoni 3 napos fesztivált hol 210 cég,üzlet kínálta a kosárkártya termékeket és kiegészítőket,közel 300 ezer..! látogató számára! A csere lehetőségeit is magába foglalva! Százszámra nyíltak a kosárkártya üzletek,hisz nagyszerű üzlet is rejlett emögött. Maguk a sztár játékosok is hirdették és részt vettek e hobby népszerűsítésében,nem eltitkolva e születő üzletágban az üzlet a siker,haszon lehetőségét…

A 2000-es játékos sztrájk a net és számítógép elterjedése viszont már elővetítette a visszaesést, attól függetlenül hogy a 2000-es évek derekáig a kártyákat gyártó cégek ontották ki magukból a lapokat és csomagokat, dobozokat. Jordan aktív pályafutásának befejezése a BULLS nyerő, bajnoki korszak lezárása, az akkori sztár játékosok fokozatos visszavonulása a következő évek gyenge rc felhozatala (kivéve a 2004-est, LeBron éra…) az Upper Deck és többi cég fokozatos piacvesztése valamint a Panini cég térnyerése lényegében 2010-re lezárta e nagyszerű, 20 éves siker történetet…

Jelenleg a negyedik korszakban tartunk, hol 15 éve a Panini az uralkodó a kosárkártyák kiadásának terén. Az hogy milyen minőségi lapokkal töltötte fel a gyűjtők albumait,erről is órákat lehetne beszélni, sőt vitatkozni… szerintem közel sem olyan szinten,mint a 90-es, 2000-es évek termékei. A jelenlegi árakról már nem is beszélve! Egyszerűen kétségbeejtő az a haszon éhség, amivel a Panini rendelkezik s mivel egyeduralkodó, megteheti az árak ily magaslatokban tartását! Az hogy egy blaster termék,doboz 60-100$ s hogy mindezért legfeljebb 2-3 féle csili-vilis lapot várhatunk, aminek piaci ára pár dollár, kivéve persze 4-5 sztár játékos lapját, az közel sem afelé mutat hogy a gyűjtő jó szájízzel fejezze be a bontást és hogy a – bontás – örök élménye maradjon csak, emléknek. Persze a korszaknak is megvannak a jól sikerült lapjai, sorai gondoljunk csak a – Kaboom – lapok sikerére vagy a prémium termékek, Flawless, NT, Immaculate, Noir minőségi lapjaira, most nem említve az esetleges “nem tökéletes” lapok bosszantó voltát….

S hogy majd…merre tovább? 🚩Fanatics. Várhatóan a 2020-as évek második felétől. De ez már egy új korszak….az ötödik.😉

Talán, majd egy másik részben megemlítem a hobbi emberre gyakorolt hatásait is, napos és árnyékos oldalait egyaránt. Vajon ,egy gyűjtőnek, hobbisnak milyen lehetőségei vannak a jelenben és ez hogy alakítja magát az ember személyiségét,jövőjét,útját is….

Szép hetet Nektek!

Ilyen és ehhez hasonló tartalmak hamarosan már csak a https://collectors-cave.com/ ingyenes applikációnkban érhetőek majd el. Ne maradj le róla, regisztrálj mihamarabb…

#TheCollectorsBest

Érdekesnek találtad az anyagot? Akkor ne felejts el ajánlani minket azoknak, akik a hobbiban érdekeltek, de még nem tudnak mindent. A like-ok, osztogatások, vélemények és a felületeink követése minimális erőfeszítés neked, nekünk viszont jó visszajelzés.

www.thecollectorsbest.com hírek, információk, ötlettár, tudástár és oktatás… a gyűjtői közösségek szakportálja… hogy kezdőként is sikeres lehess…

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
Videa: The Collector’s Best
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Score Board rekikviák certifikációi…
Next post Olvasónktól kaptuk: Merre tovább Hobby….? 2. rész
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x