Miért nem az 1984-85 Star #101 lapot tekintik MJ RC lapjának?

Benivel beszélgettünk a minap, és megkérdezte, hogy miért is nem az 1984-85-ös Star az igazi RC lapja Jordan-nek? Gondoltam többeket is érdekelhet, ezért írok róla egy cikket nektek is. #SzombatiMélázás

21 0
Read Time:4 Minute, 38 Second

Több fórum is foglalkozik azzal, hogy megtalálja a kérdésre a választ. Nekem is sikerült ezt a kis irományt összetenni a szombati mélázásom alkalmával… Viszont mint a legtöbb dolgot a hobbin belül ezt is a gyűjtők határozzák meg. A legtöbb gyűjtő XRC-nek jelöli, de egyes gyűjtők TRC-nek nevezik. A cikk igyekszik érveket és kontraérveket is felsorakoztatni, és minden gyűjtő döntse el maga, hogy miként kezeli ezt a lapot. Ami biztos, hivatalosan jegyzett lap, a BV-je is magasabb mint a 1986-87 Fleer #57 és előbb is jelent meg.

2021 február elején a következő árakat mutatta a Beckett

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy bár most a Jordan kártyára szűkítjük a megbeszélést, de többeket is érint ez a kérdés, nem is kis neveket…

  • James Worthy #25 1983-84 Star szett
  • Isiah Thomas #94 1983-84 Star szett
  • Dominique Wilkins #263 1983-84 Star szett
  • Charles Barkley #202 1984-85 Star szett
  • John Stockton #235 1984-85 Star szett
  • (H)Akeem Olajuwon #237 1984-85 Star szett
  • Patrick Ewing #166 1985-86 Star szett

Az 1984-98 Star #101 kártya teljesen hivatalos kiadvány volt, ez is nyilvánvaló, hiszen ebben az évben a Star Co. szerződésben állt az NBA-vel. 2 évvel korábban is adták ki a Star kiadványt, mint a Fleer lapot, akkor miért is tekintik a Star lapot XRC-nek (Extended Rookie Card – magyarázat lejjebb), és miért a Fleer a mindenki által elfogadott Jordan újonc kártya?

A STAR Co. által gyártott csomagok így voltak kaphatóak, de ezek is csak a STAR Co. hivatalosan szerződött partnereinél voltak kaphatóak

A teljes megértéshez meg kell határoznunk pontosan a fogalmakat…

Mi is az az újonc kártya (RC)?

1.) A profi játékos első megjelenése hivatalos kártyán.
2.) Olyan cég gyártsa azt a kártyát, amely hivatalos licensszel rendelkezik az adott bajnoksághoz.
3.) Dobozból/csomagból húzható, kiadott termék, amely az alap kártyasor részeként jelenik meg (nem inzert, nem subset), és az adott csomag (véletlenszerű elosztású legyen, ne meghatározott tartalmú) általános kiskereskedelmi helyeken kapható legyen, így mindenki számára hozzáférhető/elérhető.

Mi is az az Extended (talán “kiterjesztett” a jó fordítása) újonc kártya (XRC)?

Ezt a kategóriát a Beckett találta ki, és vezette be a piacra, hogy meg tudják különböztetni a normál RC lapot egy speciális készletben lévő (akár korábban kiadott) első kártyától. Az XRC lapokat a Beckett nem minősíti teljes értékűnek az adott játékos újonc lapjával, bár mint írtam már ez az elnevezés a Beckett cég nómenklatúrája.

Ezen dolgok tisztázása után már érthető az XRC státusz az 1984-85 Star #101 lapjára, legalábbis az egyik oldalról nézve. Tudjuk, hogy speciálisan csomagol (csapatok szerint szeparált) áruként lehetett hozzájutni. Ezeket a csomagokat nem lehetett kiskereskedelmi egységekben kapni, csak a szerződött partnerek árulták. Ráadásul a véletlenszerű elosztás sem volt ezekben a termékekben, hiszen ahogy már írtam, köztudott volt, hogy egyes csomagok milyen lapokat tartalmaznak.

Ellenérvek

Sokan azonban ezt vitatják, hiszen Jordant hivatalosan 1984 júniusában választotta ki a Chicago Bulls a drafton, és 1984 októberében pályára is lépet. 1984 decemberében jelent meg az 1984-85 STAR szet. Az sem képez vitát, hogy hivatalos kiadvány volt (1983-86-ig rendelkezett teljes körű engedéllyel – sőt ebben a három évben kizárólagos jogai voltak a kártyagyártásra), és a #101 volt az alapsor első lapja, melyen Jordan Bulls mezben egy akciójelenetet ábrázoló képen volt. Három Jordan kártya jelent meg abban a kiadásban, az első a #101 volt tehát azt RC lapnak kell tekinteni a STAR Co. termék támogatói szerint. A csomagok tartalmánál azzal érveltek a rajongók, hogy bár a csomag tartalma ismert volt, de az nem az egész sort tartalmazta, hanem csak 12 lapot a sorból. Így a gyűjtők amúgy sokkal könnyebben össze tudták rakni a teljes szettet (duplikáció nélkül), ami jó pont volt tekintettel arra, hogy a STAR Co. gyártási kapacitása korlátozott volt. Gazdasági és gyűjthetőségi szempontból is megfelelő volt, az akkori, aránylag apró piac részére.

Vágatlan STAR nyomdai ív, keretezve, amin a cikkben szereplő #101-es lap is fellelhető

Egyéb információk

1996-97-ben volt a STAR vállalatnak egy olyan sorozata, amit már illegálisan dobtak piacra. Több híresztelés szerint az eredeti nyomólemezeket használták, így nem lehet megkülönböztetni állítólag az eredetileg nyomott, és a későbbiekben gyártott lapokat. Ezt a cég akkoriban cáfolta, beismerték a “hibájukat”, ami komoly anyagi terhet rótt a kiadóra, melyet az NBA-nek kellett kifizetniük. A cég állítása szerint az illegálisan nyomott termékek könnyedén megkülönböztethetőek, hiszen a kártya széle más színekkel volt nyomva, annak ellenére, hogy a dátummal és a dizájnnal (néhol még a képekkel) is az eredeti kártyát másolták. Ezen vita volt annak a hátterében, hogy sokáig az osztályozó cégek nem fogadták be a STAR Co. lapokat. Csak az utóbbi időkben kezdték el a nagyobb nevű bevizsgálócégek felvállalni a rizikót, és azóta vannak minősített darabok is a piacon. 2010-es megerősítés volt, miszerint az újranyomás ezt a lapot egyáltalán nem érintette. A kis példányszámú kiadás (mely 1400 és 15000 közé tehetőek a kinyomtatott darabok példányszámai a STAR Co. kiadási adatai alapján) és a kevés bevizsgálás miatt egyes esetekben akár négyszerese (!) is lehet a Fleer RC árának a Star XRC lapja.

1996-ban a Topps felvásárolta a STAR Co. jogait, és az 1996-97 Stadium Club kiadványában Finest Reprints inzertsorában megjelentette azt a bizonyos #101-es lapot a Chrome lapokra jellemző felülettel, sőt még egy Refractors változatra is futotta. Ezek lényegesen olcsóbb kategóriába kerültek mint az eredeti lap, de gondoljuk már el, milyen bitang jól nézne ki ez a három lap egymás mellett…

Nektek melyik oldal megfogalmazása tetszik? Szerintetek mi számít Jordan esetében RC lapnak?

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Olvasónktól kaptuk
Next post Az kell! De vajon miért?
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x