Kártya “tőzsde”…

Évek óta tudjuk, hogy a kártyapiac hasonló trendeket mutat, mint a tőzsde, csak a tőzsdével szemben a kártyahobbi egy ellenőrizetlen területen folyik… A szabályozatlansága miatt aránylag könnyen manipulálható, illetve aránylag sok a visszaélés. Sokan befektetői szemmel néznek a 2019-es pandémia óta erre a piacra, de tudás és tanulási időt nem tesznek bele, csak a könnyű pénzt vélik meglátni, amiből aztán könnyen negatív tapasztalatok lehetnek.

25 0
Read Time:2 Minute, 40 Second

Minden kártya eltérő mozgásokat mutat, de a hype-ok, és a trendek azért jól láthatóak az egyes játékosoknál, vagy egyes kártyatípusoknál… Nem mindegy azonban, hogy hype-ról, vagy trendről beszélünk. Erről egy anyagot már írtam, amit itt érhettek el: Hypeok és Trendek

Egy példakártya alapján mutatnék mozgásokat. Az akkor másodéves Kobe Bryant egyik népszerű alapkártyájával példáloznék: 1997-98 Topps Chrome #171. Miért pont ezzel? Mert ez egy sokszor értékesített, népszerű lap, ami szinte a semmiből jött, most azonban sokan túl- vagy alulárazzák. Volt olyan nap, az elmúlt időszakban, amikor 25 db is gazdát cserélt ebből a lapból, olyan platformokon, amik vezetik az eladási statisztikájukat.

Ismerkedjünk meg a lappal

Az 1997-98-as évad egy közkedvelt, középáras (mondjuk annak a teteje) terméke volt a Topps Chrome. Miért is volt közkedvelt a Topps Chrome? Mert egy szezonnal korábban debütált a piacon, és a refractor verziói egyből a gyűjtők egyik kedvencévé vált. Erről is írtam anyagot, klikklej ide. Gyártási mennyisége alapkártya lévén ismeretlen. A megjelenése azonos volt mint a Topps termékben látható kártya (zömében még az inzertsoraik is megegyeztek), azzal a különbséggel, hogy ennek volt egy amolyan ezüstös fólia az elején ami a chrome hatást adta, és a szokásos topps felirat helyett a Topps Chrome logó jelent meg rajta.

Az eladások

Az eladásoknál sok tényező közrejátszik. Egy közkedvelt, bejáratott, és népszerű eladó rendszerint drágábban tudja értékesíteni azokat a lapokat, amikből sok van a piacon. Azért, mert megvan a vevőkben a bizalom felé, sokan látják a hirdetéseit, és nagy a valószínűsége, hogy a kártya állapota valóban olyan, mint ami a képen szerepel. Illetve szinte biztos, hogy a vásárlás után a kártyát kézhez is kapja a vevő. A közkedvelt eladók tudják, hogy sok múlik a “körítésen”, tehát minél több infót próbálnak biztosítani a vevők részére, és a fotókat is jó minőségben készítik el. Az sem mindegy, hogy mikor indítják az eladást a piacon. A következő grafikonon látható a legmagasabb (narancssárga) és legalacsonyabb (kék) ismert értékesítési ár nem bevizsgált lapok esetén… Komoly eltérések tapasztalhatóak. Persze csak feltételezés, de mondjuk május 11-én 80$-ért (24000 Ft) megvett valaki egy lapot, és ugyanaz 255$-ért (76500 Ft) eladta május 19-én, akkor 175$ (52500 Ft) profitot csinált volna… és ez csak egy alapkártya. Megjegyezném, hogy ezt a lapot volt idő (2016-17 környékén), amikor 2-3$ körül meg lehetett venni. 2020 június 3-án (tehát majdnem egy évvel ezelőtt még csak 50$ volt az ára.

Már széles kínálat van az értékesítési platformokra, de a legnépszerűbbek az e-bay, a comc, és a facebook+instagram páros. A kérdés már csak az, hogy Te mit gondolsz, mennyiért tudnád eladni ha lenne egy ilyen lapod. Miért gondolod, hogy a narancs vonalig felérnél?

Ezen a piacon is, mint mindenhol, ha pénzt szeretnél keresni, akkor tanulnod, tanulmányoznod, és tapasztalnod kell. Ne várd, hogy az első pillanatban már átlátod mindennek a magyarázatát… És igen, ne sértődj meg, ha a nálad lévő kártya ára esik…

Érdekesnek találtad az anyagot? Akkor köves minket a felületeinken, hogy további tartalmak mielőbb eljussanak hozzád. Illetve kérünk oszd meg tartalmainkat, hogy többeket elérhessen.

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Köszönjük! ❤ 10 000 olvasó
Next post HEADLINERS XL bobblehead figurák
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x