Figyelj oda, mit is veszel meg!

Bár estek vissza az eladási árak az elmúlt időszakban (sőt néhol drasztikusan), mégis sokszor futhatunk bele hamis lapokba… Sőt nemrég hozzám is fordultak olyan esetben, amikor sajnos a vevő figyelmét csak utólag tudtam felhívni a csalásra…

24 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Ezt a jelenséget már többször vettem elő témaként, különböző lapokkal kapcsolatban, de most ismét érdemes vele foglalkozni… LeBron lappal kapcsolatosan még úgy sem boncolgattuk. Több mint hatvan RC lapja van LeBron-nak, Jordan egy RC lapjával szemben, de a legtöbb esetében nem próbálkoznak hamisítással, viszont az alap Topps lap esetében többször is felbukkannak a hamisítványok.

Kiemelném, hogy nem ez az egyetlen hamisítvány a LeBron RC lapok piacán (amit képen feltüntetek), de ez elég sűrűn feltűnik, és olyan jellemzőket próbálok kiemelni, amely a hamisítványok esetében rendszeresen előfordulnak. Sokkal könnyebb lenne ezt a lapot hamisítani, mint az eredeti Jordan RC-t mert korban sokkal közelebb vagyunk a jelenhez, így azonos nyomdatechnikák könnyebben elérhetőek, mint az adott 2003-as évben elérhető volt. Boncolgassuk tehát a 2003-04 Topps #221 LeBron James RC lapot kicsit.

Árulkodó színek

A legtöbb újranyomás esetén a színeket nem találják el pontosan, illetve a szkennelés alatt a színek mélysége nem annyira hozható ki. Meg persze az asztali nyomtatók nem is tudnak olyan minőségben nyomtatni, mint a nagy nyomdagépek. Sokszor halványabb, de a legtöbb esetben inkább sötétebbek a színek az újranyomott kiadvány esetében. Persze ez nem csak bizonyos színekre igaz, hanem többnyire a kártya teljes elejére és hátuljára is.

Ezen kívül a hamis kártyák esetén a színek rasztereződése is nagyon árulkodó. Ez leginkább a szürke felületeken észlelhető, tehát az eredetin a szürke felület egybefüggőnek/egységesnek tűnik, míg a hamison olyan mintha kis pontokból állna össze, vagy mintha vékonyan csíkozva lenne.

Felületi fólia

Az otthoni nyomatok esetében az előlapon található ezüst fólia nem kivitelezhető, így a silány minőségű hamisítványok esetében az alacsony költségvetés miatt, már itt kibukik a történet. Amennyiben az a Te kártyádon nem ezüst (az előlap alsó negyedében lévő feliratok és ábrák esetén), akkor biztosan hamis… Ezt monitoron sokszor nehéz kiszúrni, de élőben, amikor a kezedbe kerül, már könnyedén meg tudod nézni.

E-bay jelölések

RP és reprint szavakat szokták a címsorban, vagy a leírásban alkalmazni az eladók, mivel ezzel levédhetik magukat, hogy ők tájékoztatták a vevőt, hogy nem eredeti… Ennek a lapnak tudomásom szerint nem volt hivatalos reprint-je (melyet a TOPPS cég adott volna ki valamilyen évforduló alkalmából, mint tette azt a Fleer, a Jordan rc kapcsán), így ez is könnyedén gyanút ébreszthet a vevőben.

Valószínűleg ez a kártya sem került volna a hamisítók kezébe, ha nem szállt volna el ennyire az ára. Jelenleg bevizsgálás nélkül 300$ körül kelnek el az eredeti Topps RC lapok, míg a hamisítványok 5-10$ körül beszerezhetőek, bár én evvel kapcsolatosan azt gondolom, hogy nem kéne támogatni a hamisítókat. Így feltűnő lehet az is, ha 10$ körül találunk belőle eladó darabot.

Érdekesnek találtad az anyagot? Akkor köves minket a felületeinken, hogy további tartalmak mielőbb eljussanak hozzád. Illetve kérünk oszd meg tartalmainkat, hogy többeket elérhessen.

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Igénytelen/hitvány autogramok galériája
Next post 2021 Pöttyös legendák + checklist
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x