Új vonal nálunk, de régi hobbi

Ezentúl bélyeggyűjtéssel kapcsolatosan is lesznek majd cikkek, legalább is ha találok valami olyan anyagot, ami érdeklődésre tarthat számot. Van a világon egy olyan bélyeggyártó, aki érintette már a legtöbb gyűjtői irányvonalat. Többek között a Pokémon, StarWars, Baseball, foci vb és NBA együttműködéseik is voltak…

25 0
Read Time:3 Minute, 11 Second

Vannak hobbik, amik összeköthetőek a kártyás szenvedélyemmel, és én ki is szoktam használni ezeket a kitekintéseket, hiszen színesebbé teszi a gyűjteményt. Így került hozzám ez az 1992-es kiadású ST. VINCENT bélyeg is, mely az USA válogatott mezes Jordan gyűjteményem részévé vált. Érdekessége, hogy még a Beckett is jegyzi ezt a terméket, nekem is így került a szemem elé. Azt gondoltam, a bélyeggyűjtésről, hogy ez egy elavult hobbi, de szembesültem vele, hogy koránt sem az, ráadásul hasonló elvre épül mint a kártyagyűjtés. Fontos itt is a ritkaság, és az állapot. Vannak közöttük értékesebb és kevésbé értékes darabok.

Bár “St. Vincent” királyi nyomdája 1861 május 8. óta gyárt bélyegeket, 1992-ig futott ezen a néven, aztán “Saint Vincent és Grenadine-szigetek” névre váltottak, tehát ez a Dream Team sorozat még az eredeti nevet viselte. 1983-ig csak uralkodók és királyi ereklyék képeit nyomták a bélyegekre. ’83-tól ’86-ig autók és mozdonyok képeiről is adtak ki sorozatokat.

1986-tól nyitottak a sportok felé. Először focistákat jelenítettek meg a világbajnokság tiszteletére, gondoltak a gyűjtőkre is, akiknek speciális nagyméretű ajándék íveket árusítottak. Sikeres volt, ezért ezek után 1990-ben és 1994-ben is dobtak piacra VB-s sorozatot.

Íme az 1986-os nagyméretű gyűjtői példányok pár darabja…

1987-től több fronton is megjelentek Zenészek és rajzfilm figurák is kerültek bélyegekre. Talán a legíresebbek ebből az időszakból Elvis Presley, Popeye és Betty Boop. 1988-ban kriketteseket mutattak be. 1988-tól baseball játékosok felé fordultak, akkor jelent meg Babe Ruth bélyege is, mely tarolt az amerikai piacon. A baseball sorozatban portrék, és akcióképek is megtalálhatóak voltak. 1988 karácsonyakor pedig megjelentek a Disney figurák is a bélyegeken, a vidám figurák több alkalommal is visszatértek különböző sorozatokban.

1988-as krikettes bélyegek, és a legendás Baba Ruth bélyegek…

1992-ben az Olimpiára is adtak ki sorozatot. Ennek a darabja volt a 12 bélyeges Dream Team csapat, mely szintén nagy sikert aratott… Kétszer hat játékos 1-1 íven. Felül láthatjátok az egyik ívet (nekem csak az van meg), míg itt mutatom a másodikat. 1993-ban egy amerikai cég még “dicscsomagolásban” is piacra dobta, az eredeti bélyegeket felhasználva.

A második eredeti ív, és az 1993-as újragondolás, és “díszcsomagolás”.

1996-ban akkor már “Saint Vincent and Grenadine” felirattal az elsők között bocsátott ki Star Wars bélyegeket. Természetesen ebből is volt speciális exkluzív különkiadás a gyűjtők számára. A következő évben pedig Star Trek: Voyager bélyegeket is kezdtek kiadni. Piacvezető cégekkel és márkákkal kötöttek együttműködéseket, többek között az Upper Deckkel is, amivel már abszolút a gyűjtői világot célozták. Egy ilyen 23k aranyfóliás példány látható fent a borítóképen.

Az ezredfordulót követően is folytatták a divatirányokat. Adtak ki Pokémon sorozatokat is, a Nintendóval való együttműködésben. Szóval ennek a gyártónak rendkívül sok gyűjtői közösség örülhetett. Már aki tudott róla. A legtöbb darabjuk még kapható, és hozzáférhető, viszont mint mindent ezeket a bélyegeket is hamisítják. Fontos ismertetőjele a hamisítványoknak, hogy a legtöbbön hiányzik a perforáció (a perforálás komoly költséggel jár), és a hamisítványok papírja ultraviola fény alatt másként viselkedik, mint az eredeti.

Egy beszélgetést követően összekapcsoltak Magyarország egyik lelkes bélyeggyűjtőjével, aki igyekszik népszerűvé tenni ezt a klasszikus hobby-t, és akivel nagyon jót beszélgettünk. Zoltánnak van egy weboldala a belyegvilag.net, ami 2010-ben indult, azóta több mint 1000 cikk jelent meg az oldalon, és több mint kétmillió ember látogatta meg már az oldalát. Facebook közösségük is van. Természetesen szeretettel ajánljuk nektek is az oldal és a FB csoport látogatását, mert ott mélyebb betekintést kaphattok a bélyeggyűjtés rejtelmeibe. Nálunk pedig a “Bélyeggyűjtés” címszó alatt szűkíthettek amennyiben csak azokra a tartalmakra vagytok kíváncsiak.

Érdekesnek találtad az anyagot? Akkor köves minket a felületeinken, hogy további tartalmak mielőbb eljussanak hozzád. Illetve kérünk oszd meg tartalmainkat, hogy többeket elérhessen.

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post A relikviás kártyák
Next post Refractor – avagy a szivárványtörténelem
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x