Babagyűjtés

Szokták mondani, hogy a kisfiúknak ajándékozz matchboxot, robotot, vagy puskát, a kislányoknak pedig babát. Bár tényként elfogadott, hogy ez inkább női hobbi, de az idő múlásával, és a lehetőségek kiterjedésével már ebben a hobbiban is vannak bőven férfiak…

26 0
Read Time:2 Minute, 15 Second

Mivel most péntek van, így természetesen a babákról fogunk beszélgetni, bár nem egyértelmű, hogy ez csak rólatok szólna, mint ezt írtam a bevezetőben is… Ez egy olyan gyűjtői hobbi amit majdnem minden lány átél, viszont csak a legelhivatottabbak lépnek át az igazi gyűjtői kategóriába.

A 18. született meg az úgy nevezett “bolti baba”, és napjainkig csodaszép és különleges kollekciók láttak napvilágot. Természetesen a megjelenéssel szinte egyidős a gyűjtői kör kialakulása is.

A különleges babák gyűjtése sem könnyű feladat, de nagyon élvezetes hobbi! Sokan furán tekintenek az igazi babagyűjtőkre, sőt sokan félelemmel is néznek rájuk, hiszen a pediofóbia, vagyis a babáktól való irracionális félelem létező pszichés betegség.

A műtárgypiac aranyszabálya érvényes itt is, mégpedig hogy befektetési céllal soha nem ajánlatos gyűjtésbe kezdeni. Ha valaki biztosan jó hozamot akar, tegye inkább a bankba a pénzét, és kösse le. A tárgyak értéke ugyanis kiszámíthatatlanul, sőt sokszor manipulatívan ingadozik. Nem megyek bele a teljes mélységébe, de három kategóriáról beszélhetünk a babák esetébe.

  • Antik baba: közéjük soroljuk az 1930-as évek előtt gyártott babákat. Ezek viszonylag drágább darabok, nehéz hozzájuk jutni. Az anyaguk porcelán, fa vagy viasz. Annak ajánlott, akit történeti szempontból érdekelnek a babák, mert ezek a darabok igazi műalkotások, amelyekből a 19. századi divat is megismerhető.
  • Vintage baba: ide tartoznak az 1930-1980 között készült babák. Ez az időszak a műanyaggyártás kezdete, a babák már kemény műanyagból, celluloidból készültek. Különleges, egyedi darabokat lehet köztük találni.
  • Modern baba: ezek a legolcsóbb, legkönnyebben gyűjthető darabok. Megjelentek a kifejezetten gyűjtőknek szánt, nagyon szép, részletesen kidolgozott babák.

Érdemes néha előre gondolkodni, és spórolni egy-egy jobb darabra, mint kettőt venni egy olyanból, ami csak félig-meddig tetszik. A jó gyűjtő türelmes, mert tudja, hogy az igazi kollekció kialakítása évtizedekbe telhet. Az ember kezdetben csak azért vesz babát, mert tetszik neki. Aztán rádöbben, mekkora árbeli különbségek vannak, és érdekelni kezdi, hogy mi ennek az oka. Onnantól pedig varázslatos világ nyílik meg előtte, ahol frizurák, ruhadivatok, cipők és technikák izgalmas történetébe nyer betekintést.

A típusaiba már bele sem merek menni, mert annyifelé ágazik, hogy felsorolni is nehéz lenne… Az antik porcelán babáktól, a modern műanyagokig, vagy tágabb értelemben idesorolhatók a festhető ólom figuráktól, az öntött tömör gumi figurákig minden… Az már csak egy apróság, hogy a sportbábuk (vagy akár Dragon Ball bábuk) tekintetében több férfi gyűjtő is tartozik a “babás” közösséghez, bár lehet ezzel ők sincsenek teljesen tisztában…

Már írtam ilyen sportfigurától korábban, ha van kedved olvasd el…

Érdekesnek találtad az anyagot? Akkor köves minket a felületeinken, hogy a további tartalmak mielőbb eljussanak hozzád. Illetve kérünk oszd meg tartalmainkat, hogy többeket elérhessen.

Facebook: https://www.facebook.com/TheCollectorsBest
Instagram: https://www.instagram.com/thecollectorsbest/
YouTube: The Collectors Best YT
Twitter: The Collectors Best
e-mail: thecollectorsbest@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Nike Shox VC
Next post 2020-21 Panini Flawless Basketball
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x